Hopp til hovedinnholdet

Hvordan slutte å gruble om klima hele tiden?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvordan kan jeg slutte å gruble om klimaet hele tiden? Jeg tenker på det hver dag. Det er ganske vondt og vanskelig.

Besvart 01.06.2019 18:26
 

Svar
Hei

Det er bra at du engasjerer deg i klimaspørsmålet og at du er opptatt av jordkloden våres. Samtidig er det nok slik at hvis man blir redd og grubler for mye så blir det vanskelig for deg.

Det er nok mange både unge og gamle som deler din redsel for klima. Det er så mye trist å se i nyhetsbildet, både i aviser, på nettet og på tv! Hver dag hører vi om krig, terrorangrep og klimakrisen vi står overfor. Selv om det er alvorlig er det ikke slik at man tenker at jorden kommer til å gå under. 

Det er slettes ikke uvanlig å ha bekymringer og katastrofetanker om fremtiden, og redselen både for jorden og at man skal dø. Siden dette påvikrer deg så sterkt kan det være godt å få hjelp slik at redselen din ikke tar overhånd.

Det er mange som har spådd jordens undergang, men hittil har det ikke skjedd. Prøv å fokuser på hva du kan gjøre for å ta vare på klimaet. Jo flere du engasjerer jo bedre blir det. Samtidig er det viktig at du ikke tar inn over deg alle triste nyheter. Det kan være lurt å skjerme seg litt fra nyhetene hvis dette får får mye inn på deg. 

Snakk med noen voksne om dette. Det kan være dine foreldre, lærer, sosiallærer eller helsesykepleier. Det kan være til hjelp å dele det en grubler, og ikke minst så kan det hjelpe å få råd slik at du ikke tar alt innover deg. 

Legger ved en artikkel om grubling som jeg anbefaler deg å lese. Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø