Hopp til hovedinnholdet

Gutt som sliter mye med mange ting

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Gutt (18) jeg sliter veldig mye med selvtilgitt, for 3 år siden ble jeg totalt mobbet og satt falske rykter på hele tiden, og i det siste tiden hadde jeg aldri blitt mobbet igjen, men så plusseli en dag her fikk jeg høre at noen sa at jeg hadde (sugd en kompiss av meg) og det er jo ikke sant, i dt hele tatt, + jeg har jo det ikke så enkelt fra før av, jeg sliter med sosial angst, + jeg stammer veldig mye når jeg blir nervøs, jeg er fort vettskremt for andre folk viss noen er ut etter og ta meg, jeg lider veldig mye, det knekker meg veldig, oppveksten min hadde jeg bare omsorgsvikt, og i fjor mistet jeg mamma i en bilulykke som preger meg hardt, fikk aldri til og gi henne en klem før hun dro, sitter og skiver med tårer i øyene og vet liksom ikke hva jeg skal gjøre lenger, verden raser sammen, jeg er på en psykolog 1 gang hver uke, men det hjelper ikke så mye, for jeg klarer ikke og innse hva hun sier

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er glad for at du skriver til ung.no. Det høres ut som at du har det ganske vondt, og trenger noen rundt deg du kan stole på og snakke med.
Jeg synes i utgangspunktet det er fint å høre at du går til psykolog, men det hjelper nok ikke så mye, nei, hvis du ikke får noe utbytte av det dere snakker sammen om. Det som da er veldig viktig er at du gir henne beskjed om det. Altså at du sier til henne direkte at du synes du får lite utbytte av samtalene med henne blant annet fordi du synes det er vanskelig å forstå hva hun mener. Jeg er sikker på at hun kommer til å sette veldig pris på at du sier ifra!!! Og i fremtiden, dersom du fortsetter hos henne, så gjør hun sikkert noen grep og forsikrer seg om at du forstår hva hun mener.

I tillegg til å snakke med psykologen din kan jeg tenke meg at du kan ha utbytte av å snakke med noen andre personer du kan stole på. Hvordan er det med vennene dine? Snakker du noe med dem? Vet de hvordan du har det?

Du forteller at moren din døde i fjor i bilulykke. Så kjempetrist! Det er alltid vanskelig og vondt å miste noen man er glad i. Og enda vondere er det ofte når det er relativt unge folk og i ulykker. Da har man liksom ingen måte å forberede seg på. Bodde du med henne? Eller bor du med noen andre? Dersom du bor med noen andre, er det personer du kan snakke med om ting som er vonde og vanskelige?

Jeg tenker at det kanskje kan være nyttig for deg å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom også. Med helsesøster kan du snakke om alt, og hun har taushetsplikt, så hun kan ikke fortelle det du forteller henne videre til noen. Det kan også være at hun kan gi deg noen andre tips, og snakke på en annen måte enn det psykologen din kan. Og det kan være at de kanskje utfyller hverandre litt?!

Ikke gi opp! Det blir bedre! Bare se hvor langt du har kommet! Tidligere ble du mobbet, det gjør du ikke lenger. Og du har venner! Ikke la et sånt rykte knekke deg! Du vet hva som er sant, og det gjør vennen din og. Også kan folk få tro hva de vil. Hva så om det hadde vært sant? Det er vel ikke verdens undergang!! Ikke legg så mye i det, så vil det ryktet gå over av seg selv.

Også synes jeg som sagt du skal snakke både med psykologen din, og fortelle henne at du synes det er vanskelig å kommunisere med henne. Og ta deg en tur til helsesøster på skolen din og snakk med henne. Hun er der for deg! Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing