Hopp til hovedinnholdet

Min lillesøster har språkvansker og dysleksi. Hun har bare en god venn som snart flytter. Til neste år begynner hun på ungdomsskolen. Jeg er redd hun vil bli mobbet og få elendig selvtillit på grunn av karakterer. Hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Lillesøsteren min skal begynne på ungdomsskolen neste år, og jeg er kjempebekymret for at hun kommer til å bli mobbet. Hun er høy for alderen, kraftig og litt overvektig, og hun skjønner seg lite på "ungdomshumor" og slang. Hun er ekstremt sjenert, og har bare en ordentlig god venn som skal flytte til Tromsø innen året er omme, de andre "vennene" hennes ignorer og unngår henne så godt de kan, og de har baksnakket henne også. Lillesøsteren min er 12 år, men har store språkvansker og kan fortsatt ikke snakke ordentlig, og hun har dessuten dysleksi. Hun har tenkt til å begynne på en ungdomsskole som er kjent for å ha et veldig snobbete miljø, og mye mobbing (fordi den er nærme). Jeg er kjemperedd for at hun kommer til å bli mobbet, og dessuten kommer hun til å bli knust av karakterene selv om hun får ekstra hjelp. Hun har allerede elendig selvtillit og jeg aner ikke hva jeg skal gjøre!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du er alvorlig bekymret på grunn av din lillesøster på 12 år og har lyst til å hjelpe henne på en eller annen måte. Hun har dysleksi, språkvansker, skolevansker og sosiale utfordringer.

Det er de voksne på skolen og foreldre som har ansvaret for at din søster har det så bra som mulig. Dette vet du sikkert, det du lurer på er hva du kan gjøre. Du kan være en god søster.

Nære familiebånd er alltid godt å ha. Det er koselig å finne på noe sammen dere som søsken eller hele familien. Gode opplevelser gir styrke. Å finne felles interesser eller hobby er også fint. Dette er godt for selvtilliten, det å kunne noe. Det viktigste er uansett å vise at man er glad i hverandre og stolt av hverandre. Unngå å være nedlatende mot hennes svakheter. Hvis hun får dårligere karakterer på skolen en det du har så ikke fokuser på karakterer. Det viktigste er innsatsen dere legger ned i skolearbeidet. Hvis din lillesøster jobber godt og får en treer eller toer så er det bra. Hvis innsatsen har virkelig vært god så kan slike karakterer også feires. Det kan av og til være lurt å ikke snakke om karakterer i det hele tatt. Alle kommer inn på videregående skole uansett. Hvis du bidrar med lekselesing så tenker jeg det vil være en fordel, men dine foreldre har ansvaret.

Det kan være en god idé for din søster å melde seg inn i dysleksi forbundet. Dette forbundet gjelder for personer med språkvansker også. Her er det en ungdomsgruppe som finner på mye spennende ting. Det er turer bare for henne eller for hele familien. Denne foreningen arrangerer også språkreise til England. Her kan din lillesøster få venner med lignende utfordringer. Det er da ofte andre ensomme ungdommer som virkelig har lyst på gode venner. Det er alltid lurt å prøve å få venner flere steder.

Det er viktig for din del å ikke bruke for mye krefter på å være bekymret. Gjør du dette så vil det være lurt av deg å snakke med helsesøster på skolen. Det er fint å sette ord på følelsene sine. Det hjelper. Kjenner du til helsesøster så er det lettere for deg å anbefale din søster å snakke med helsesøster også. Det kan være det blir aktuelt for henne også.

Du skal bare gjøre det som er naturlig for deg. Det som er typisk for familier der en har helsevansker, er at disse familiene kommer nærmere hverandre. Omsorg og støtte blir en naturlig del av hverdagen. Det er ofte stor varme og kjærlighet i slike familier, mer en i andre familier. Vær stolt av familien din. Vær stolt av din lillesøster. De er sikkert også stolte av deg.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Hva er dysleksi? Er dette et vanlig problem? Hvordan vet du at du er dyslektisk? Få svar om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles her.

Les mer

Har du søsken med funksjonsnedsettelse?

venner (colourbox.com)

Det er mange sider ved det å være søsken til en som har funksjonsnedsettelse. Mange positive og noen litt tunge.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing