Hopp til hovedinnholdet

Noen kaller meg stygge ting og ber meg flytte. Jeg kutter meg selv i huden. Blir jeg mobbet? Hvordan slutter jeg med selvskading?

Jente 13 år
 

Spørsmål

3 personer i klassen kaller meg stygg, feit, dum, blondi, hore, og dårlig i alt. de sier eg ikkje er smart nok til å leve og at eg burde flytte, at det ville ha vert bedre for alle. er det mobbing, kva skal eg gjere? eg driver å på med kutting eg klarer ikkje slutte. korleis skal eg sutte med et?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Det er ikke riktig at du skal behøve å høre slike stygge ord om deg selv. Det kan være en sammenheng mellom hva du opplever i forhold til medelevene og hvorfor du skader deg selv.

Mobbing er en følelse en person har. Det å bli utsatt for gjentatte slemme og grove utsagn vil de flest oppleve som mobbing. Det er viktig å si i fra til en voksne om dette. Det er vanskelig på egenhånd å få bukt med slike gjenger. Du trenger hjelp fra voksne som bryr seg. Skolen har plikt til å gripe inn i slike saker. Elever har rett til å oppleve en psykososial god skolehverdag. Er det en lærer, rådgiver eller helsesøster som du stoler på, be vedkommende om hjelp.

Det er en fordel om du noterer ned det som skjer. Skriv ned kommentarene du hører og eventuelt andre hendelser som skjer. Det er da lettere for den voksne å gi deg god hjelp.

Det er ulike grunner til at ungdom skader seg selv. Det kan ha noe med smerte og/eller kontroll å gjøre. For å slutte med dette anbefaler jeg at du tar kontakt med helsesøster på skolen din. En samtale rundt dette er viktig for å bedre situasjonen. Enkelte kan synes det er flaut å fortelle om selvskading og å vise arrene. Helsesøster har mest sannsynlig snakket med flere ungdommer som har gjort dette. Det hjelper å sette ord på det. Du velger selv om du vil vise sårene.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing