Hopp til hovedinnholdet

Er du ulovlig å skrive stygge ting om andre på internett?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hallo! Det er noe jeg lurer på, og det er at en "kompis" av meg driver og slenger dritt om venninna mi på ask.fm. de har såsi vært ilag, og nå skriver han masse dritt om henne og om va hun har gjort. JEg har prøvd å prate med han, men han legger bare ut det jeg sier til han. så spørsmålet mitt er Er det imot norges lover å slenge dritt om andre på nett? Hva kan jeg gjøre for å få det bort? Hilsen en fortvilt tenåring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mobbing på nett kan rammes av straffeloven § 390a. Denne bestemmelsen sier at skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd som krenker en annens fred, er straffbart. Strafferammen for brudd på straffelovens § 390 a er bøter eller fengsel i inntil 2 år.

Videre følger det av straffeloven § 390 at man kan straffes for å krenke privatlivets fred ved å gi opplysninger offentlig, som en annen person bør ha krav på bør forbli private. Det er uten betydning om det som blir skrevet er sant eller ikke, og opplysningene trenger heller ikke være nedsettende. Strafferammen for brudd på straffelovens § 390 er bøter eller fengsel i inntil 3 måneder.

Du skriver at du har snakket med ham om dette, men at han da bare legger dette ut. Kanskje det lureste bare er å ignorere ham en liten periode og se om det da slutter? Det er mulig han misforstår og tror at det han holder på med er moro, men hvis han ikke får noe respons fra dere kan det kanskje hende han går lei? Uansett høres det ikke mye som ut som en "kompis" slik han oppfører seg. Håper det løser seg, hvis ikk kan du og venninnen din kan kontakte nettjenesten slettmeg.no for å få hjelp til å slette informasjon om henne på nettet.

 

Hilsen Juristen og redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett