Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å bruke identiteten til noen andre på nett?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Er det lov å late som om man var noen andre. Jeg og en venn på et spill skiftet profilbildet og navn på et spill for å late som om vi var en annen vi kjente, han ble tydeligvis veldig sur så vi stoppet med det. Men poenget er at han vennen vi prøvde å etterligne sa at sånt var ulovlig, og at de hadde snakket om det i 5 klasse. Jeg vil bare vite om det er sant! takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Det er selvfølgelig ulik alvorlighetsgrad når det kommer til det å utgi seg for å være en annen, men ja det kan være straffbart.

Straffelovens §190 sier: Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som uberettiget setter seg i besittelse av en annens identitetsbevis, eller opptrer med en annens identitet eller med en identitet som er lett å forveksle med en annens identitet,

Den som bruker en annens identitet kan muligens bli anmeldt etter denne paragrafen. Det er imidlertid vanskelig å si om saken vil bli fulgt opp av politiet, og om vedkommende vil bli dømt for dette. Hva boten eventuelt vil bli, er umulig å si noe om.

Men jeg tenker uansett at man skal ha som tommelfingerregel at man ikke gjør dette. Det kan som sagt være ulovlig og det er defensivt at dette ikke er god nettvett.

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett