Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å streame film fra sider som ikke eier rettighetene?   

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bare lurer på hvordan lovene angående streaming av media fungerer? Vet det er ulovlig å torrente, fordi da deler du filene mens du laster ned, men om du streamer skal du vel ikke bryte loven (?). Isåfall, er det straffbart og har det hendt at noen har blitt straffet for å streame via nettsider? Snakker altså ikke om nedlasting som popcorn time og andre måter å laste ned og torrente, men å streame. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Dette er et komplisert tema og juristene er uenige. Dette er, som du nevner, knyttet opp mot teknologien som brukes. Men som en av juristene her på ung har svart tidligere: "Problemet med nettsider der man kan streame tv-serier og filmer, er at man ikke kan vite om de som legger ut linker har avtale med de som eier rettighetene til programmene eller filmene. Hvis de har avtale med de som eier rettighetene, er det ikke noe problem å se filmene. Dersom filmene legges ut uten avtale, kan det være ulovlig å streame filmer fra siden. Jeg vil derfor ikke anbefale deg å bruke slike nettsider hvis du bekymrer deg for om det er ulovlig".

Det er mulighet for at det dukker opp et brev i postkassen din om at du har brutt opphavsretten hvis du bruker en tjeneste som rettighetshaver følger med på www.aftenposten.no/digital/Dansk-advokatfirma-sender-trusselbrev-til-norske-nettbrukere-9702b.html.

Som nevnt er juristene uenige, men denne artikkelen sumerer opp en spesialist på teknologi rett sitt syn på saken www.dinside.no/data/stromming--hva-er-lov-og-ikke/60882825

Men hvis du vil være på den sikre siden så skal man på et generelt grunnlag holde seg unna denne typen sider

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær obs på fildeling eller piratkopiering

Gutt foran PC (colourbox.com)

Fildeling kan være ulovlig kopiering. Strømming er i utgangspunktet lovlig, mens fildeling ikke er det. Men det er ikke helt enkelt å forstå hva som er lovlig og hva som ikke er det. Les mer om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett