Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye kan foreldre kan over hva som legges ut på nettet. De er imot at jeg legger ut vanlige bilder av meg selv.

Jente 14 år
 

Spørsmål
hei, jeg er en jente på 14, som fyller 15 dette året.
jeg lurer på hvor mye foreldre kan bestemme av informasjon som legges ut på internett. de er helt imot at jeg eller andre legger ut helt vanlige bilder av meg. (for eksempel fra et bursdagsselskap) hva skal jeg gjøre ? har jeg noe jeg kunne ha sagt imot dette. eller må jeg bare godta det ?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Utgangspunktet er at foreldrene dine har ansvaret for deg så lenge du er under 18 år og bor hjemme. Av barneloven følger det at foreldrene dine har både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål frem til du er 18 år. Avgjørelsen skal tas ut fra dine interesser og behov. Foreldrene dine skal før de tar en avgjørelse høre din mening, og meningen din skal tillegges stor vekt.

Det er en kjent sak at bilder som legges ut på nettet kan misbrukes. Selv omo det er uskyldige bilder, kan de brukes i en annen sammenheng eller manipuleres. Derfor er det veldig viktig at man er forsiktig med hva man legger ut. At foreldrene dine er skeptiske til at bilder og annen informasjon om deg legges ut på nettet er forståelig, og begrunnelsen for skepsisen er for å verne om deg. Jeg anbefaler deg å ta en ny prat med foreldrene dine. Kanskje dere kan inngå noen kompromisser?

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett


Quiz: Hva vet du om psykisk helse? #2

Hva er mani?