Hopp til hovedinnholdet

Har butikken lov til å kontrollere varer kjøpt i selvbetjeningskasse?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har sett at stadig flere butikker har begynt med selvbetjente kasser, der du selv scanner varene og betaler. Jeg har også lagt merke til at butikkene kan velge ut en person til tilfeldig kontroll for å se at gjenstandene i posen samsvarer med det på kviteringen. Mitt spørsmål er om butikker har lov til å drive med kontroll av gjenstander etter at disse allerede er betalt for. Ettersom jeg har betalt for varene og posen, og disse i praksis nå tilhører meg, har butikkansatte noen som helst hjemmel til å gjennomsøke disse? Hvis jeg nekter kontroll, hva kan konsekvensen bli? Så langt jeg forstår, så har ikke en kriminell handling blitt utført, så butikken har vel heller ikke lov til å foreta en pågripelse i avvente av politi, dersom jeg nekter kontroll?

Besvart 28.04.2019 21:52
 

Svar
Hei

Jeg vil tro at man som kunde må akseptere at det kan forekomme kontroll ved bruk av selvbetjente kasser. Hvordan dette faktisk er regulert, er jeg derimot usikker på. Det følger nok av kontraktsretten, og at man aksepterer en form for "avtale" bare ved bruk av den selvbetjente løsningen i butikken. Når man bruker de selvbetjente kassene blir man ofte informert om at tilfeldig kontroll kan forekomme, da aksepterer man at man kan bli utsatt for det ved å benytte seg av dem.

Kanskje er det noe Forbrukerrådet kan svare nærmere på. 

Et annet spørsmål er om butikken kan holde personer igjen med tvang dersom det oppstår konflikt om kontroll. Det har de nok ikke hjemmel til, utover bestemmelsen i straffeprosessloven § 176 om pågripelse når noen tas på fersk gjerning: 

Når det er fare ved opphold, kan politimann foreta pågripelse uten beslutning av retten eller av påtalemyndigheten. Det samme gjelder enhver annen dersom den mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor.

Den som uten å høre til politiet har foretatt en pågripelse, skal straks overgi den pågrepne til politiet. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Faglig hjelp/bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om faglig hjelp/bistand