Hopp til hovedinnholdet

Har lagt ut bilder og film på nett uten hennes samtykke - kan jeg straffes?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Da jeg var 16 år var jeg veldig kåt og slikt så jeg bedde en venninne av meg for å kle seg naken og fingre seg selv på bilder og film! Hun er 1 år eldre enn meg! Og nå har jeg truet henne med å legge dette ut på nettet,hun sier hun skal anmelde meg, kan hun gjøre dette? Og hva slags straff får jeg hvis dette skulle skje?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Bilder og filmer kan ikke publiseres eller distribueres uten den avbildedes samtykke. Dette fremgår av åndsverkloven. Dette vil si at du ikke kan legge ut bilder eller film av andre på internett uten at de har sagt at det er greit.

 

Hvis personen var under 18 år da bildene og filmen ble laget vil de bli omfattet av straffeloven § 204a om barnepornografi. Da kan det være ulovlig å se på, oppbevare og videreformidle bildene/filmene. Du risikere absolutt å bli anmeldt og straffet for dette. Strafferammen for dette er fra bøter til 3 års fengsel. Du kan også bli straffet for trusler om å legge det ut på nettet.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett