Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bidra til å bedre familiens økonomi

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg bor med far og en bror, far betaler 5000 i måneden eksludert strøm som kommer i tilegg til internett og tv, jeg tror han sitter igjen med 2000 i måneden som vi bruker til mat å han kjøper røyk etc. Denne leiligheten har vi hatt veldig flaks med å vi skal flytte ut i januar, til ny leiglighet med samme prinsipp bare strømm blir inkludert i de 5000. Det jeg lurer på er hvordan kan jeg hjelpe min far med å få litt mer penger enn bare 2000kroner? Vi får ikke reise lenger eller gjøre noe ting mer pga dette. Skal jeg bruke stipende mitt til å betale diverse regninger? Jeg går 2nd vgs å begynner i jobb etter skoleåret om jeg klarer og fullføre dette. Jeg lurer også på hvordan kan min far komme ut i ett boligmarked når prisene på hus er så høye i disse tider? Du er jo egentlig bundet til å være i et ekteskap med noen. Hilsen Anonym, hadde satt pris på at det er bare jeg som kan se spørsmålet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut til at familien din har altfor lite å leve for per måned. Nedenfor følger lenken til Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO)s standardbudsjett. Dersom du legger inn alder på faren og broren din kan du få beregnet hvor mye som anslås som et nøkternt forbruksbudsjett for familier i Norge (boutgifter er ikke tatt med).

script.sifo.no/cgi-bin/standard/standard.cgi

Dersom familien din har så lite penger å leve for hver måned som du skriver, bør faren din kontakte NAV og søke supplerende sosialhjelp inntil han får en jobb, eller til han mottar en permanent trygdeytelse som gir han mer å leve for. NAV vil også kunne hjelpe han med å søke bostøtte i Husbanken.

Avhengig av størrelsen på stipendet ditt er det kanskje naturlig at du bidrar noe til familiens forbruk når det er vanskelig å få pengene til å strekke til. Er det mulig for deg og broren din å finne en jobb ved siden av skolen? For å sikre din egen økonomi i framtiden tenker jeg at det er veldig viktig at du fullfører en utdannelse før du begynner å jobbe for fullt.

Det er dyrt å kjøpe bolig, men prisene variere mye utover landet. Sentralt beliggende boliger i de store byene er svært dyre, men kan man bo litt utenfor bykjernen blir boligene billigere. Boligkontoret i kommunen behandler søknader om startlån i Husbanken. Det er ikke krav om egen sparing på forhånd for å få startlån, men de som får startlån må ha stor nok inntekt til å kunne dekke låneutgifter og andre utgifter i boligen som kjøpes. Dersom faren din har fast inntekt og du etterhvert kommer ut i jobb og tjener tilstrekkelig, vil dere kunne søke startlån sammen til kjøp av bolig. Alene er det dessverre vanskelig å få lån.

Håper at dette gir deg svar på noen av spørsmålene dine.

Lykke til med utdanning og økonomi.

  

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din