Hopp til hovedinnholdet

Gravid og uten jobb. Kan NAV hjelpe meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 16 år og er gravid! Meg og barnefaren har bestemt oss for å beholde, ettersom jeg er i mot abort og ikke føler det er riktig for meg. Det kommer til å bli vanskelig å ta hånd om et barn, men jeg er innstilt på å gi alt! Det som bekymrer meg er økonomien. Jeg må flytte ut når barnet kommer, altså jeg må finne en leilighet. Jeg leter etter jobb, men har enda ikke funnet en her som jeg bor. Hvordan skal jeg få råd til alt barnet trenger, i tillegg til leilighet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for ditt spørsmål :-)

 

Ut fra det du skriver til oss, så virker det som du skikkelig står på for og få deg en jobb. Det er kjempe bra og det må du fortsette med!  

 

Hvis du ikke allerede har gjort det, så vil vi anbefale deg å registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no. Der vil du få tilgang til alle ledige stillinger, og registrere din CV. I tillegg til å se på ledige stillinger, så bør du også levere åpne søknader til plasser hvor du kunne tenke deg å jobbe. Da vil kanskje arbeidsgiver huske på deg neste gang de trenger noen. Det gjelder altså å være aktiv og "på hugget", og prøve å vise frem dine beste kvaliteter i jobbjakten. Hør med venner eller familie om de vet om en jobb til deg, og spør om de kan anbefale deg. Mange får på den måten jobb i dag. Les mer her for flere nyttige jobbsøkertips.

 

Du kan få foreldrepenger ved fødsel dersom du har vært i jobb og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst seks av de ti siste månedene før stønadsperioden tar til(3 uker før termin). Inntekten på årsbasis må være minst halvparten av grunnbeløpet i folketrygden. Dersom du ikke har rett på foreldrepenger, så kan du ha krav på engangsstønad fra NAV i forbindelse med fødsel. Dette er et engangsbeløp på kr 35 263, som du kan søke om når svangerskapet er passert uke 26. Barnetrygd for et barn utgjør 970 kroner pr måned. Dersom du ikke har rett på foreldrepenger, så kan far ha rett på foreldrepenger(ut fra teksten din, så tolker vi det slik at dere er sammen). Men her er regelverket litt komplisert, og det vil helt sikkert være nyttig for deg å prøve chatten vår, hvor du kan stille spørsmål og vi kan stille spørsmål tilbake til deg. Du kan også ringe oss på tlf: 55 55 33 33, hvis du lurer på noe mer.

 

Økonomisk sosialhjelp kan du også søke på. Økonomisk sosialhjelp skal være med på og dekke utgifter til husleie, strøm, mat og så videre. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad.

 

Skal du søke på økonomisk støtte fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb. Deltar du på kurs gjennom NAV, kan du søke om individstønad. Les mer om denne stønaden her. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og spesielt gjelder dette for ungdommer på din alder.

 

Du kan søke til NAV om å få hjelp til å dekke husleie og depositumsgaranti (utleier ber ofte om 3 husleier som depositumsgaranti). Du søker da på skjema for økonomisk sosialhjelp, som du får på NAV kontoret i din kommune.

 

Du kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt. Det er enten NAV kontoret der du bor, eller kommunen din som behandler søknader om bostøtte.

 

Vi håper du fikk svar på det du lurte på :-) Ha en fin dag videre!


 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din