Hopp til hovedinnholdet

Jeg sov i telt og merket at en gutt tok på meg mens jeg halvsov. Jeg oppdaget om morgenen at jeg hadde sugemerker på halsen. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heii. I helgen sov jeg i telt med bestevenninna mi (13) og broren hennes (18) + to av vennene hans (17). Det var så dårlig plass i teltet at heg måtte dele seng med den ene gutten, men det skulle gå bra siden jeg kjenner han godt og det er ikke noe føelser/kjærlighet mellom oss. Men midt på natta kjente jeg at han tok på meg under pysjen. Også sova jeg. Neste morgen hadde jeg to store sugemerker på halsen og lenger ned. Vet ikke hva jeg skal gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du sov i telt sammen med bestevenninnen din og broren hans på 18 år. To kamerater av ham på 17 år var også med. 

Om natten da du halvsov, oppdaget du at en av guttene tok på deg under pysjen og neste morgen hadde du sugemerker på halsen. 

Jeg forstår godt at du ikke vet hva du skal gjøre. Denne gutten er mye eldre enn deg, og du er under det som kalles for den seksuelle lavalderen. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk. 

Straffeloven § 302 sier at den som har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år kan straffes med fengsel i inn til 6 år, hvis ikke forholdet også rammes av andre bestemmelser. Loven gjelder også der begge ungdommene er under 16 år. Straffeloven har også et unntak som sier at hvis de som har sex er "jevnbyrdige i alder og utvikling", kan straffen falle bort. Dette forklares nærmere senere i artikkelen.

Straffeloven § 299 handler om seksuelle overgrep mot barn under 14 år. Sex med barn under 14 år kan straffes med fengsel i inntil 10 år. Om det har vært snakk om samleie kan man dømmes til inntil 15 års fengsel etter straffeloven § 300. Det følger også av bestemmelsen at minstestraffen er fengsel i 3 år.

Jeg tenker at dette kan ha vært det som kalles for et seksuelt overgrep, og det kan også hende at gutten kan bli straffet for det. Jeg synes du skal fortelle om dette til foreldrene dine, eller til en annen voksen du stoler på, som helsesøster på skolen din, noen på helsestasjon for ungdom eller en annen voksen i familien. Fortell om hva som skjedde og be om hjelp til hva du skal gjøre. Noen ganger velger man å anmelde slike ting, andre ganger ikke. Det blir opp til deg og den voksne du snakker med å bestemme hva dere skal gjøre med saken. 

Håper du føler at dette var et greit svar og at det går bra med deg.

Hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep