Hopp til hovedinnholdet

Vennen min befølte meg og kysset meg mens jeg sov

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er usikker på om dette kategoriseres som seksuelt overgrep eller ikke, men valgte allikevel denne kategorien. Da jeg sov, befølte min mannlige venn meg på pupper og nedentil under klærne, i tillegg til å kysse meg. Jeg er usikker på hvordan jeg skal forholde meg til vedkommende i ettertid. Vil det være galt av meg å tilgi han og fortsette vennskapet? Vedkommende tilsto det han hadde gjort. Derimot, blir han opprørt og trist om jeg prøver å ta det opp i ettertid, selv om jeg føler vi ikke har snakket nok ut om dette. Hvordan kan jeg komme meg over det og hvordan burde vi snakke om det? På forhånd takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 18 år!

Dette høres veldig vanskelig ut for deg. Du har opplevd at din mannlige venn har befølt deg og kysset deg når du sov. Jeg forstår at du synes det er ubehagelig. 

Det du har opplevd defineres som et overgrep. Det er ikke lov å gjøre seksuelle ting med en som ikke kan gi samtykke, for eksempel som sover. 

Det er veldig bra at du har tatt det opp med vennen din og at han erkjente det han hadde gjort. Det er tydelig at han angrer seg siden han blir opprørt og trist når du nevner det nå. 

Det er helt opp til deg om du vil tilgi han og gå videre med vennskapet. Det er ikke noe som er riktig eller galt her, du må kjenne etter hva du synes er riktig for deg!

Det ville være lurt at dere fikk snakket ordentlig ut om dette. Vennen din synes også åpenbart at det er vanskelig å snakke om, men det er lurt å snakke om ting som er vanskelig. Jeg synes du skal si til vennen din at du ønsker å snakke mer om det slik at dere kan fortsette det gode vennskapet. 

For din egen del bør du kontakte noen du kan snakke med. Det er flere steder du kan kontakte. Hvis du går på skole kan du snakke med helsesøster der. Du kan også ta kontakt med helsesøster på helsestasjon for ungdom der du bor. Hvis du studerer kan du ta kontakt med studenthelsetjenesten

Det finnes også andre steder du kan kontakte som er gode til å snakke med mennesker som har opplevd overgrep. Du kan finne de ulike tjenestene i artikkelen "Få hjelp etter seksuelle overgrep".

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep