Hopp til hovedinnholdet

Gravid, abort, gravidtest

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har ikke hatt mensen på 4 måneder, har ikke hatt sex siden 18 mai da jeg ble voldtatt, har anmeldt voldtekt saken men ingen veit om det at jeg ikke har hatt mensen på så lenge, men jeg merker ikke noe forskjell på hvordan magen min ser ut eller om det gjør noe vondt, men jeg er likevell usikker på om jeg kanskje er gravid. Har tenkt på det i ca 2 måneder nå og er liv redd, aner ikke hva jeg skal gjøre. Hvis jeg er det, er det for seint å ta abort? Er det noe jeg kan gjøre selv som gjør at jeg mister barnet? Jeg er jævlig redd og jeg greier ikke å tenke på noe annet det, er redd for å ta test. Hvis jeg ikke er gravid hva er andre grunner til at mensen kommer for seint? Hvis jeg tar test og det viser jeg er gravid hva skal jeg gjøre? Vær så snill svar, jeg er så redd

Besvart 11.08.2019 10:04
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt når du er redd og er bekymret for om du kan være gravid. 

I Norge kan man selv bestemme om man vil ta abort frem til uke 12. Etter uke 12 må man søke om å få ta abort. De fleste som søker abort etter uke 12, og som har en god grunn for det, får innvilget abort etter uke 12. Det blir strengere krav jo lengre over tiden det går. 

Jeg vil fraråde deg til å prøve å gjøre noe selv som gjør at du mister barnet hvis du er gravid. Dette bør du få hjelp til. Jeg tenker det er verre å mistenke graviditet og ikke teste seg enn å få dette avklart. Det er forståelig at du vegrer deg for å teste deg og at du er redd for graviditet. Men hvis du vurdere abort (hvis du er gravid) så haster det å finne ut av om du er gravid.

Graviditetstest kjøpes reseptfritt på apoteket (og i enkelte dagligvareforretninger) og koster fra kr. 60,- til kr. 200,-. Mange helsestasjoner for ungdom og helsesykepleiere ved skolene tilbyr gratis testing. Man kan også få tatt gratis graviditetstest hos fastlegen og ved alle Amathea-kontorene i Norge. Alle disse stedene kan du få god hjelp til hva du kan gjøre hvis du er gravid. 

Det kan være mange grunner til at mensen ikke kommer som forventet.  Les mer om det her

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet