Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruker Cerazette og har fått omgangssyke med diaré og oppkast.  Nå har det akkurat gått 2 timer etter at jeg tok dagens pille (første pille på nytt brett), og har ikke spydd eller vært på do siden det. Hvor lang tid tar det før den virker? Er det grunn for å ta nødprevensjon?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Går på cerazette. Jeg har fått omgangssyken, diaré og oppkast. Jeg har lest forskjellig på nettet og ønsker et endelig svar. Nå har det akkurat gått 2 timer etter at jeg tok dagens pille (første pille på nytt brett), har ikke spydd eller vært på do siden det. Hvor lang tid tar det før den virker? Itilleg har jeg mensen. Jeg hadde sex for 3 eller 4 dager siden og lurer på om det har noe å si med tanke på diaré. Leste at jeg må ta angrepille om jeg har diaré i mer enn 24 timer(fikk det i gårkveld så ikke 24 enda), men om det blir over. Jeg har jo mensen så er ikke graviditet utelukket? Trenger vell ikke tenke på angrepille da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!


Hvis man kaster opp innen 2 timer etter å ha tatt pillen, skal man ta en ny med én gang. Man er fortsatt beskyttet mot graviditet. Så for din del er det ok siden du ikke kastet opp etter at du startet opp med nytt brett.

Hvis du har diaré (løs mage er ikke diaré) i mer enn 24 timer må du  bruke kondom i tillegg de neste 2 dagene. Hvis du hadde samleie uten kondom de siste 5 dagene før du fikk diaré, anbefales det nødprevensjon i tillegg. Fortsett med pillene til vanlig tid.  Da må du vurdere om du har diaré eller om du bare har løs mage i mer enn 24 timer! Har du skikkelig løs mage (= diaré) i over 24 timer må du bruke tilleggsprevensjon og i tillegg ta nødprevensjon for å være på den sikre siden.

 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om pubertet?

Hva gjør at man får mer kviser i puberteten