Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om sex.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Okei jeg har et parr spørsmål å stille. Dette har jeg lurt på en stund, og vil finne ut av. 1. Hvordan vet man at man er klar for sex? 2. Hvis jeg ikke engang klarer å få en tampong inn, hvordan skal en penis komme seg inn? Liksom jeg har prøvd uendelig mange ganger å sette inn tampong men klarer det ikke. 3. Er det vanligvis gutten som har kondom eller jente? 4. Kan dere si trinn for trinn hvordan man har sex? Er det slik at man må fingre og runke før sex? Takk på forhånd.

Besvart 23.08.2018 11:01
 

Svar
Hei

Så fint at du sender oss spørsmål når det er noe du lurer på!

1.
Det er veldig vanlig å føle seg så kåt at man har lyst på sex. Allikevel er det ikke noe bestemt svar på når man er klar for sex. Det kan være lurt å tenke over at det første samleiet ditt vil du aldri glemme og det vil være et helt spesielt minne.

Det viktigste er at du tar deg god tid og lærer å kjenne din egen kropp. Det er alltid en fordel å kjenne sin egen kropp og seksualitet før man skal dele sex med en annen person. Da vet du også hva du liker og ikke liker. 

2.
Jeg tror at det er mange unge jenter som er redd for at der for trange i skjeden og derfor gruer seg veldig til sitt første samleie. Men jeg kan si med sikkerhet at du ikke er for trang. Når en jente blir opphisset og kåt, vil skjeden bli våt og faktisk utvide seg noe. Dette gjør at det blir lettere for penis å komme inn i skjeden. Det er også mulig å bruke en glidekrem for å lette dette litt, men i de fleste tilfeller er dette ikke nødvendig.

Mange jenter synes det er vanskelig å sette tampongen inn riktig de første gangene, men det er viktig å ha en god teknikk. Klikk på linken for å lære mer om det.

3.
Det er ingen regel for hvem som skal ta med kondomen, men vil du ta sjansen på at partneren har glemt kondom? Er det ikke bedre å ha med selv for å være sikker på at du har når du trenger det?

4.
Det er veldig forskjellig hvordan man ønsker å ha sex. Hvis man skal ha sex, må man først lære seg å ha sex med seg selv/onanere. Hvis man ikke vet det, er det ikke mulig å fortelle hva man liker og nyter.

Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person. Man må være på omtrent samme alder og modningsnivå. Hvis kjæresten er eldre enn deg er det ikke sikkert det er lov at dere har sex.

Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt.

På ung.no har vi skrevet flere artikler om sex, seksuell debut og liknende. Klikk på disse linkene:
Sex for første gang
Sexskole
Sex og nytelse
Kåthet, onanering og orgasme
Onanering

Jeg håper dette svarer på det du lurte på:)

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan trer du på et kondom?

Kondom på tommelen (colourbox.com)

Når du ikke har gjort det før, er det ikke alltid så lett å få det til. Det kan være lurt å trene litt for seg selv for å få teknikken i hendene.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Ungdom krever kondom!

Gutt holder et kondom (coloutbox.com)

Noen ganger er det vanskelig å be om å bruke kondom. Eller ingen har husket å ta med et kondom… Det finnes mange unnskyldninger for ikke å bruke kondom, men er de gode nok til å akseptere det å ha ubeskyttet samleie?

Ungdom har talt: Vi krever kondom! Hver gang, og under hele samleiet.

Stem også i vår kondom-VOTE

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Tør du ta fram kondomet når det gjelder?

To par føtter stikker fram under dyna. På bildet står det

Resultatet av å ikke bruke kondom kan være både graviditet og smitte av en kjønnssykdom(soi). Selv om alle vet det, skjer det ofte at kondom droppes.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spørsmål og svar
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spørsmål og svar