Hopp til hovedinnholdet

Jeg skader meg selv og har selvmordstanker og ønsker råd om hva jeg skal gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 16 år som mest sannsynligvis har ADHD og depresjon, men moren og faren min sier jeg ikke får sjekke det ettersom det kan ødelegge for karrieren min tydeligvis.... Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre men jeg klarer ikke leve slik lenger... Har dratt meg gjennom snart hele VG1 med i gjennomsnitt 2 karakterer dårligere enn det jeg hadde på ungdomsskolen og selv de små frekke kommentarene til folk gjør at jeg får lyst til å løpe hjem og grine... Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre... Dette har vært så ille at jeg til tider har vendt meg til selvskading og selvmordstanker... Hadde vært veldig fin med råd.. På forhånd, tusen takk Ikke lenger frøken skoleflink

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du tror du er deprimert og kanskje har ADHD. Du skriver at du blir plaget på skolen og at du har hatt selvmordstanker og har i perioder drevet med selvskading. Du ønsker råd om hvordan du skal ta tak i dette. Det er slitsomt å ha det slik du har det nå. Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din eller fastlegen din.  Det er viktig at du får snakket med noen som kan hjelpe deg i den situasjonen du er i. Er det helsestasjon for ungdom i kommunene du bor så kan du få hjelp der. På helsestasjon for ungdom arbeider helsesøster, lege og ofte psykolog. Dette tilbudet er gratis.

Foreldrene dine har et ansvar for deg i forhold til din helse. Det er viktig at du kan snakke med dem. Kanskje du kan skrive ned hvordan du har det nå og vise det til foreldrene dine. Det kan være at det kan være lettere å forstå hvordan du har det. Vil ikke foreldrene dine hjelpe deg så er du 16 år og kan selv bestille time til fastlegen å få den hjelp du trenger av fastlegen i forhold til å utrede om du har en diagnose.

Skolen du går på har et ansvar for at elevene skal ha en god skolehverdag. Ta kontakt med en lærer du stoler på eller sosiallæreren på skolen og fortell at du blir utsatt or frekke kommentarer og at dette gjør at du ikke har det bra. Det er viktig at du får snakket med noen.

Legger ved noen artikler som du kan lese under svaret. Jeg ønsker deg alt godt.

 

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme