Hopp til hovedinnholdet

Det har gått så langt at jeg har lyst til å ta mitt eget liv. Hvem kan jeg snakke med?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Det har gått så langt at jeg har lyst til å ta mitt eget liv. Foreldrene mine skilte seg i 2010 og siden da har jeg slitt veldig psykisk. De separerte seg i en tid der jeg hadde det allerede tøft på skolen, og det gjorde alt verre. Moren min ble deprimert og var hjemme et helt år etter separasjonen. I denne perioden måtte jeg gjøre absolutt alt, og slik er det ennå - fem år senere. Siden separasjonen har hun vært mye sint. Alt som skjer skylder hun på meg, selv om jeg ikke har gjort noe. Mens hun fikk hjelp fra psykolog det året hun var hjemme, har jeg bare gravd meg ned. Jeg tør ikke å snakke om det, for da begynner jeg bare å gråte, men jeg skulle gjerne hatt en å snakke med om mine problemer. En person som faktisk har litt medfølelse, og ikke bare tror problemene mine er små. Jeg trenger å snakke med noen før det renner helt over for meg og alt jeg har holdt inne. Hvem kan jeg snakke med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har vært gjennom mye de siste årene. Det er tøft å oppleve skilsmisse i familien, i tillegg forteller du at moren din har strevd mye og det høres ut som du har tatt mye ansvar hjemme. Jeg tror at du må ha vært veldig fortvilet og kanskje båret på mye av det vonde helt alene. 

Jeg synes det er veldig bra at du kan tenke deg å snakke med noen. Jeg tror det kan være til god hjelp for deg nå, og jeg håper du kan forsøke å dele hvordan du har det med noen så fort som mulig.

Er det kanskje en voksen i familien du har tillit til og kan dele dette med? Du kan også gå til rådgiver eller helsesøster på skolen din. En mulighet er også Helsestasjonen for ungdom der du bor. Der jobber det helsesøster, lege og også ofte psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Mange ungdommer som har foreldre som strever eller har strevd med psykiske vansker synes det er godt å ha kontakt med andre som er i samme situasjon. I snakkerommet på www.morild.org kan du også treffe andre ungdommer som har foreldre som strever psykisk. Der kan man dele erfaringer, gi råd og støtte hverandre. 

Jeg legegr også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Så håper jeg du vil snakke med noen om hvordan du har det og at du får god hjelp og støtte videre. 

Ta godt vare på deg selv og husk at du er en viktig og verdifull person. Lykke til!

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme