Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en kjæreste som mine foreldre ikke godtar. Mine foreldre vil kaste meg ut av huset og jeg er redd...

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17. Jeg har en kjæreste, og derfor vil foreldrene mine kaste meg ut av huset så snart jeg fyller 18. Vi er fra Afghanistan, og der er det kulturelt uakseptabelt å ha et forhold. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og jeg er redd. De kommer faktisk til å gjøre det. Jeg har ingen jobb og jeg går på vgs. Hva kan jeg gjøre for å klare meg alene økonomisk? Finnes det noen støtte ordningener fra lånekassen osv? Og kan de gjøre det i følge loven? Må jeg bli plassert på fosterhjem eller noe sånt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så trist at dine foreldre ikke godtar at du er sammen med den du elsker. Jeg forstår godt at dette er vanskelig og jeg forstår godt at du er redd. Men det er hjelp å få i din situasjon og jeg tenker det er viktig at du snakker med noen voksne som kan hjelpe deg videre.

Noen ganger er det slik at foreldre som ikke godtar kjæresteforhold heller ikke godtar at en jente bor for seg selv i leilighet eller hybel, da dette er noe som går ut over deres ære. Jeg vet ikke om dette stemmer for dine foreldre. Vil de kutte all kontakten med deg dersom du flytter ut, eller vil de kanskje presse deg til å gjøre det slutt med kjæresten og kanskje finne en annen de vil du skal gifte deg med? I så fall kan det være en utfordring å bo alene, også på andre måter enn det økonomiske. Da kan du kanskje trenge støtte fra trygge personer og det kan være nødvendig å vurdere sikkerheten der du skal bo.

Jeg tror det kan være lurt å snakke med barnevernet før du blir 18 år. De jobber jo nettopp med barn under 18 år som ikke har det bra hjemme. Gjennom barnevernet vil du også kunne få oppfølging etter at du har blitt 18 år. Dersom du syns det er vanskelig å ta kontakt med barnevernet kan du jo snakke med dem pr telefon anonymt. I samtale med barneverntjenesten kan de si mer om hvordan de kan hjelpe deg i din situasjon. I samtalen er det svært viktig at du forteller akkurat hvordan du har det nå, hvordan forholdet til dine foreldre er, hvordan de kontrollerer deg og hvordan de truer med å kaste deg ut av huset og muligens også ut av familien og hva dette gjør med deg (det at du blant annet blir redd). Dersom de også har utøvd vold eller kommet med andre trusler så er det viktig at du forteller om dette. Barnevernet bør vite mest mulig for å forstå alvoret i din situasjon. Du bør også fortelle barnevernet hvordan dine foreldre vil reagere dersom barnevernet snakker med dem, og fortelle dersom dine foreldre kommer til å straffe deg for å ha snakket med dem. På denne måten kan barnevernet forstå hvorvidt du er i fare og hvordan situasjonen er for deg.

En annen mulighet er å snakke med sosialrådgiver på skolen din. Du kan med hun/han drøfte hvilke hjelp barneverntjenesten kan gi deg og hvilke andre muligheter du har. Kanskje rådgiver også kan be barneverntjenesten komme på skolen for å ha en samtale med deg?

Du kan også snakke med Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på telefon 815 55 201. Dit kan du ringe gratis og du kan være anonym. Røde kors-telefonen har mye erfaring på å snakke med jenter og gutter i lignende situasjon som du er i nå. De kan gi deg gode råd og hjelp videre.

Dersom situasjonen er slik at du ikke kan bo hjemme, så kan du ha rett til bostipend i fra Lånekassen. Bostipendet er på kroner 4 157,- per måned. Du kan lese mer om bostipend i lenken over. Når du har fylt 18, så kan du også søke om lån fra lånekassen. Men som sagt er det nok flere utfordringer enn bare de økonomiske dersom du må flytte hjemmefra. Du kan ha behov for mer støtte enn det lånekassen kan gi.

Du skriver at dine foreldre vil kaste deg ut når du er 18 år, men jeg tenker det likevel vil være bra for deg å ta kontakt med barnevernet før det.

Når du blir 18 år er krisesenteret i din kommune et sted du kan dra dersom dine foreldre truer deg og dersom situasjonen er farlig og skadelig for deg. Krisesenteret vil hjelpe deg videre når det gjelder kontakt med NAV og annen hjelp. De har også mye erfaring med personer som utsettes for vold, trusler og tvang og kan derfor være gode å prate med. Krisesentrene har også et dagtilbud der du kan komme å snakke med ansatte med erfaring på å jobbe med personer utsatt for vold. Her finner du oversikt over hjelpetilbud i ditt fylke/din kommune .

Det finnes også et bo- og støttetilbud for personer over 18 år som utsettes for tvangsekteskap eller æresrelatert vold, og som trenger et trygt sted å bo i en periode. Du kan lese mer om dette botilbudet her.

Mange unge i din situasjon ønsker ikke et brudd med familien, men ønsker at familien skal forstå og godta dem og deres valg om å ha kjæreste og etterhvert valg av ektefelle. Dersom du tror det kan hjelpe at noen andre snakker med dine foreldre om dine rettigheter og din rett til selv å velge den du vil være sammen med, så vil jeg anbefale deg å ta kontakt med familievernkontoret i den kommunen du bor. Du kan der snakke emd en familieterapeut om din situasjon, for deretter å snakke med dine foreldre om utfordringene du opplever. DU kan lese mer om familievernet her.

Du spør også om dine foreldre får lov til det de nå gjør. I barneloven står det om dine rettigheter men også om foreldreansvaret som dine foreldre har til du blir 18 år.

§ 33.Barnet sin sjølvråderett

Foreldra skal gje barnet stendig større sjølvråderett med alderen og fram til det fyller 18 år.

Du kan lese mer om rettighetene dine i følge barneloven her. 

Foreldre har forøvrig ikke lov til å skremme eller true sine barn, ei heller utøve psykisk eller fysisk vold.

Jeg håper du tar kontrakt med noen som vil hjelpe deg og at du kan leve godt i ditt kjæresteforhold i fremtiden.

Jeg ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme