Hopp til hovedinnholdet

Kjærestens foreldre lar oss ikke være sammen. Hvem kan vi kontakte for å få hjelp?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, eg er en gutt på 17 år. Eg har også en kjæreste som er 17 år og vi går i klasse sammen, nå har vi vert sammen i 6 måneder og har det veldig godt sammen, men det er et problem. Foreldrene hennes vil ikkje at hun skal ha kjæreste og de vil heller ikkje at hun skal ha noe med meg å gjøre. Hun er veldig lei seg for at foreldrene hennes ikkje stoler på hun lengre på grunn av at hun holdt hemmelig at vi var sammen. I tillegg til det så får hun ikkje lov til å vere med meg på fritiden. Det som skjer er at hvis de finner ut at hun er med meg på fritiden så får hun et "helvete" hjemme hvis vi kan si det slik. Foreldrene mine vet dette og vil hjelpe hun, men de vet selv ikkje kordan. Og eg klarer heller ikkje å hjelpe hun, selv om eg har veldig lyst og elsker hun kjempe masse. Så eg lurte på om det er noe som eg kan anbefale henne uten å kontakte f. eks. barnevernet eller ting som det, selvfølgelig er det lurt å kontakte de hvis det blir for gale men er det andre løsninger og?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så flott at du har en kjæreste du er glad i, og som er glad i deg. Jeg skjønner at dere ønsker å endre på situasjonen, slik at dere kan være sammen uten å føle at dere gjør noe "ulovlig" i foreldrene hennes sine øyne. Jeg er enig med deg i at det høres voldsomt ut å kontakte barnevernet i denne saken, med mindre kjæresten din blir slått, truet eller utsatt for andre typer omsorgssvikt hjemme. Da BØR du kontakte barnevernet! Dette kan gjøres anonymt, som en bekymringsmelding, hvis du føler det er rett.

Det du imidlertid kan gjøre uansett er å kontakte et familievernkontor i bydelen eller i kommunen der du bor. De er vant til å snakke med familier som opplever konflikt og vanskeligheter av for eksempel denne typen du beskriver her. Kanskje de kan snakke med deg og kjæresten din, og etter hvert også foreldrene hennes slik at dere kan få snakket ordentlig om hva dette handler om, uten å bare kjefte. Når det er krangling og uenigheter slik du beskriver i deres situasjon, er det godt å ha en "tredje"-part som kan megle, styre samtalen og stille spørsmål. Da kommer ofte samtalen i gang på andre måter, og hvis det blir veldig høylytt kan denne tredjeparten roe det ned.

Jeg håper kjæresten din og etter hvert foreldrene hennes kunne tenke seg å prøvde det! Lykke til uansett.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme