Hopp til hovedinnholdet

Moren min kaller meg hore, ubrukelig, satans skapning og hun sier hun vil kvele meg. Etter på sier hun at hun ikke mener det...men deg gjør fortsatt vondt...Hjelp.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om jeg har angst. Jeg prøver å unngå kontakt med folk når jeg er ute. Jeg er redd å være i en gruppe med mange folk jeg ikke kjenner. Jeg er skikkelig sjenert når jeg er hos venne (rundt familien dens). Men, jeg er ikke sjenert i det hele tatt når jeg er med folk jeg kjenner, da går det helt fint. Jeg har oppdrett på en scene før, men da var det ikke mye publikum. Hvis noen sier noe negativt om meg, føles det ut som jeg kan dø når som helst, og jeg får lyst til å gråte. Når bestevenninnen min drev å snakket om at jeg 'hadde null kontroll i fotball' føltes det ut som en kniv stakk meg i hjertet, verst av alt, hun sa det bak min rygg, hun så meg ikke snike opp på henne når hun sa det. Jeg hørte alt. Er dette pga. mine problemer hjemme? Moren min rakker ned på meg hver dag,kaller meg hore, ubrukelig, satans skapning, og at hun vil kvele meg. Men etter på sier hun at hun ikke mener det... Men det gjør fortsatt vondt.... Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Så bra at du skriver til Ung.no og forteller hvordan du har det. Vi skal hjelpe deg og gi deg noe råd slik at du kan få det bedre i livet ditt.

Det din mor sier til deg er helt sikkert grunnen for hvorfor du er så sår hvis du hører noen snakke negativt om deg. Dette er selvsagt sårt å høre uansett, men det blir forsterket hvis man hører til stadighet av foreldrene nedlatende ord og kommentarer.

Når din mor snakker slikt til deg så er du faktisk utsatt for psykisk vold. Dette kan faktisk være mer skadelig og alvorlig en fysisk vold som slag og spark.

Det er klart at slike kommentarer fra foreldre føles vondt hele tiden, selv etter at din mor har bedt om unnskyldning.

Slike kommentarer glemmes aldri.

Din selvtillit og selvfølelse brytes ned av din mor. Hun gjør deg svak og ikke sterk.

I deg selv så viser du en styrke. Du klarer å be Ung.no om en forklaring og hjelp. Du har venner og du spiller fotball. Det betyr at du har krefter i deg som fører deg frem. Du skal være stolt av deg selv.

Husk at du er verdifull som menneske. 

Vår anbefaling er at du selv kontakter barnevernet. Barnevernet vil hjelpe din mor til å være en bedre omsorgs person for deg. Din mor vil få tilbud om foreldreveiledning. 

Det er vanskelig å klare og forandre seg. Derfor er det viktig at du ber barnevernet om hjelp flere ganger hvis det ikke hjelper. Du må være ærlig og fortelle alt som blir sagt. Da kan du få den rette hjelpen.

Skriv gjerne ned alle ordene som din mor bruker mot deg. Gi denne lappen til barnevernet.

Enkelte barn har best av å vokse opp i andre hjem, eller få avlastningshjem i perioder.

Hvis du synes det er vanskelig å be barnevernet om hjelp på egen hånd, så kan du snakke med helsesøster. Helsesøster vil hjelpe deg.

Lykke til! Vi bryr oss om deg.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme