Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine flyttet fra hverandre når jeg var ni år. Jeg bor hos pappa. Han er deprimert og sukker høyt hele tiden - spesielt når jeg spør om hjelp med lekser. Vil ikke bo her!

Annet 14 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine flyttet fra hverandre da jeg var ni år. Pappa hadde kjæreste en stund, men de slo opp. Nå virker det som om faren min er deprimert. Det har vært sånn før de slo opp også, (en gang så dro han fra huset uten mobil, nøkler, jakke osv og vi trodde at han skulle ta selvmord) men han snakker MYE med meg om at han ikke liker å gjøre noen ting, han sukker veldig høyt 24/7 også. Spesielt hvis jeg sier "kan jeg få hjelp med lekser" eller "når skal vi spise middag?". Men nå har han nesten sluttet å lage mat til meg, og han er nesten aldri glad. Han har også et veldig rart og nedlatende kvinnesyn som ikke hjelper. Søstrene mine flyttet til moren min for lenge siden, og det er mye krangel om barnebidrag, han sier at han hater moren min osv, "baksnakker" den ene søsteren min men jeg har dårlig samvittighet fordi han alltid forteller meg at han er så glad for at jeg bor hos han. Dette går veldig utover meg og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Vær så snill, jeg vil ikke bo her.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei kjære deg!

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det sammen med faren din. Jeg forstår at du ikke trives og at du ikke vil være der!

Hvis jeg forstår deg riktig så er det mye han gjør som du reagerer på. Derfor syns jeg det var modig av deg å si det til oss hvordan du har det hjemme. Du trenger ikke ha det slik!

Det er ikke sånn at foreldre skal snakke stygt om hverandre til barna. De skal heller ikke snakke stygt om sine egne barn eller om noen. De skal også gi deg mat og hjelpe deg med lekser.

Samtidig så sier faren din at han er glad for at du er hos han. Det er jeg helt sikker på at han mener! Men det er noe med at du ikke har det bra sammen med han og det er det viktigste. Faren din er voksen og kan ta vare på seg selv.

Jeg vil råde deg til å snakke med noen hvordan du har det. Kan du snakke med moren din om at du ønsker å flytte?

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Det å snakke med noen hvordan det er for deg å bo sammen med faren din er viktig - og du skal bli hørt!

Jeg forstår at du får dårlig samvittighet - han er jo faren din og barn er veldig lojale mot sine foreldre. Det kan derfor være vanskelig for deg å ønske deg bort fra han. Men jeg syns det høres ut som du ikke har det bra der og da syns jeg du skal snakke med noen om det!

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

God klem til deg!

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra