Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldre kaste unger ut av bilen og henge opp bilder uten tillatelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 og har et spørsmål angående om noe som skjedde ikveld. Jeg og moren min skulle se på komfirmasjonsbildene og vi var hos fotografen og satt sammen et takkekort. jeg liker ingen av bildene, mange er ok men de er ikke slik jeg vil se ut. også ble det snakk om at mamma ville ha et bilde av meg og den eldre søsteren min og lillesøsteren min, på en ganske stor ramme i stua. jeg er ikke helt med på dette og det vil jeg ikke. når jeg spurte om ikke jeg kunne få ta nye bilder også siden lillesøsteren min skulle få det. men hele poenget var visst at d skulle brukes komfirmasjonsbildene, så vi satt der å kranglet. med storesøster i baksetet og til slutt stoppet mamma opp og kastet meg ut av bilen, jeg var frekk ja. men mine sørsmål: er det greit å kaste ungen ut av bilen. vi bor i nord så det er allerede tonnevis av snø og jeg hadde bare slengt på meg joggeskoene, men jeg måtte gå noen kilometer hjem, mitt andre: kan hun henge et bilde av meg i stua uten min tillatelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du ikke synes det er så enkelt om du opplever at forholdet til mamma ikke er så bra for tiden. Og at dere er uenige om hvilke bilder som skal vises til andre. At stemingen blir så amper at mamma kaster deg ut av bilen noen kilometer før dere er hjemme, kan nok tyde på at en grense ble nådd?

Å krangle med foreldre kan være slitsomt for begge parter. Jeg forstår at du synes det ikke er greit at din mamma kastet deg ut av bilen da hun opplevde deg som frekk. Samtidig er det slik at en noen ganger kan oppleve at en kommer helt til kort og ikke vet helt hva en skal gjøre for å få den unge til å forstå eller samarbeide. Og synes en at den unges væremåte er frekk, vil den kunne få konsekvenser og som i ditt tilfelle; straff. Andre velger å reagere på andre måter.

I ytterste konsekvens kan mamma bestemme hvem som skal sitte i bilen hennes, så lenge hun kjører bilen. Hun kan ikke straffes for det om det var rimelig kort vei hjem og hun var trygg på at du ville klare å komme deg hjem på egenhånd uten å skade deg. Jeg forstår at du ikke synes det var greit om du ble kald og frøs i snøen. 

Dine foreldre kan bestemme hvilke bilder som skal henges i stua, men om det er så lurt å bruke noen bilder du ikke liker er en annen sak. Det beste er at dere blir enige om hvilke bilder som skal brukes. Derfor anbefaler jeg deg å forsøke å diskutere dette på en rolig måte når dere alle er rolige.

Samtidig er det slik at mange unge som ser bilder av seg selv blir veldig kritiske på hvordan de ser ut. Er det noe du kjenner igjen? Sjekk ut hvilke tanker dukker opp når du ser disse bildene? Er disse tankene med på å gjøre det vanskelig for deg å velge bilder som du er fornøyd med?

Ellers vil jeg anbefale deg å snakke med mamma om hvordan dere kan få til å diskutere vanskelige ting uten at det endre opp med en krangel. Hvis dere stadig har konflikter, kan det være lurt å få hjelp av noen utenfra.

Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. her kan dere sammen finne ut hva du og mamma kan gjøre for å få til å snakk bedre sammen.

Jeg har også lagt ved noen fine artikler om temaet som jeg anbefaler deg å lese. Her kan du få gode råd om hva du kan gjøre for å få det bedre.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme