Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene har akkurat skilt seg og klarer ikke snakke sammen

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, foreldrene mine har nylig skilt seg, og klarer ikke å snakke sammen.. de klarer ikke å dele på penger og betale lån sammen. De klarer heller ikke å dele på meg og lillesøsteren min på 11 år. De har vært separert i ett år nå, og pappa har alerede fått seg en kjæreste som jeg og søsteren min ikke vet om. Mamma har ofte mentale sammenbrudd, og jeg og søsteren min fikk nylig høre av henne at hun ikke vil leve mere. Det er vanskelig for oss å være mellom dette. Er det mulig å flytte hjemmefra uten lov av foreldre for å ta en pause og la dem ordne opp i rotet sitt? Vi har ikke familie i Norge som vi kan gå til...

Besvart 06.08.2018 19:36
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Ut ifra det du forteller forstår jeg veldig godt at du og søsteren din har det vondt nå. Mange barn opplever akkurat som dere; at skilsmissen plutselig snur opp ned på alt det vante og trygge i familien og at foreldre ikke oppfører seg slik de pleier lenger. Ingen snakker ordentlig med hverandre og det er mange vanskelige følelser som ligger i "luften". 

Både det praktiske og det følelsesmessige blir vanskelige for de voksne i en skilsmisse. Og de går gjerne inn i sin egen "boble", og glemmer å ta hensyn til barna. De glemmer å spørre barna hva de trenger. De glemmer å forstå at barna ikke vil være i midten. De er mer inne i sin egen følelsesverden enn i barnas. De voksne prøver på en måte å overleve og dette går som regel ut over barna i en periode. Trolig blir det bedre etterhvert. Man kan gjerne kalle den første tiden etter en skilsmisse for en krise, og kriser roer seg som regel ned etter en stund, dersom man tør å snakke sammen om det som er vanskelig. 

Du forteller at skilsmissen mellom mamma og pappa er ganske så "fersk", og kanskje er dere inne i en krise nå. Det høres i alle fall ut som det er en del usikkerhet i forhold til hva som vil skje fremover. Og når du i tillegg forteller at du tenker at å flytte vekk fra mamma og pappa er et bedre alternativ for dere to barna enn å bli, forstår jeg at det er alvorlig. Det er heller ikke godt å se mammaen sin bli så lei seg at hun ikke vil leve mer. 

Kanskje trenger mamma noen å prate med for sin egen del før ting kan bli bedre? Vet du om hun får hjelp noe sted? Hvis ikke syns jeg du skal si ifra til en annen voksen at du vet at mamma har sagt hun ikke vil leve mer. Og jeg syns også du skal si ifra at dere har det veldig vanskelig hjemme nå på grunn av skilsmissen. Det er ikke ditt ansvar alene å stå i dette. Det er veldig viktig at dere sier i fra til en annen voksen dere stoler på! Kan du komme på noen som kunne være god å snakke med? En besteforelder, en onkel/tante (selv om de bor i et annet land), en lærer, foreldrene til en venn? Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom i kommunen/bydelen der dere bor, de har åpent nå selv om skolen ikke har startet ennå. På en helsestasjon for ungdom jobber både helsesøster og psykolog og de er vant til å snakke med barn og unge om temaer som skilsmisse. 

Du spør om det er mulig for deg og søsteren din å flytte ut nå, uten foreldrene deres sin tillatelse. Det blir vanskelig for meg å svare på hva som er rett i akkurat deres sak, ettersom jeg ikke kjenner så mange detaljer. Men det jeg kan si er at det er barnelovens regelverk vi ser til i saker som dette, og der står det at dere barna rett til å bli hørt i saker som gjelder personlige forhold, som for eksempel hvor dere skal bo. Dette betyr ikke at dere helt selv kan bestemme uavhengig av hva foreldrene deres mener, selv om de har skilt seg. Så så lenge dere er under 18 er det foreldrene deres som bestemmer til syvende og sist på vegne av dere. Du og søsteren din kan derfor ikke flytte hjemmefra uten deres foreldres samtykke. Men hvis de er enige om at for en periode kunne det være godt for dere alle at dere f.eks flyttet til venner eller andre trygge personer dere kjenner, er det ingenting i veien for det. Eller er det selvsagt et unntak - dersom dere utsettes for alvorlig omsorgssvikt (hvis mamma f.eks overhodet ikke greier å ta vare på dere) kan dere bli flyttet hjemmefra uten at foreldrene deres samtykker. Da er det barnevernet som tar den avgjørelsen på bakgrunn av deres undersøkelser, vurderinger og samtaler med dere. Du kan ringe barnevernet selv hvis du har flere spørsmål rundt dette. 

Jeg håper dette ga svar på det du lurte på. Det er fint at du tar grep når det blir for vanskelig hjemme, både på vegne av deg selv men også for lillesøsteren din. Hun er heldig som har deg! Ta godt vare på dere begge! Jeg ønsker deg alt godt. Håper situasjonen hjemme blir bedre snart.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme