Hopp til hovedinnholdet

Moren min kjefter og krangler med meg hele tiden, kaller med stygge ting.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har problemer med moren min. Vi klarer aldri å være i samme rom uten å begynne å krangle. Hun maser og kjefter hele tiden, og jeg får ofte høre at jeg er en idiot, og hvis jeg tar på klær hun ikke liker kaller hun meg for en billig hore. Hun har et ganske sterkt temperament som gjør at hun blir sur for alt. Jeg blir alltid lei meg når hun kjefter på meg, fordi jeg ikke gjør noe galt. Jeg er veldig mye på rommet mitt å gråter eller snakker med noen venner jeg stoler på som jeg har snakket med. Mamma sluttet i jobben for et år siden og har bare vært hjemme siden, jeg føler jeg aldri får privatliv og noen ganger forlanger hun å se bildene jeg har på mobilen, eller søkehistorikken på internett. Eller så truer hun med at hun tar inn alt av mobil, pc etc. Har hun lov til det? Er det bare jeg som har litt streng mor, eller er dette de fleste opplever? Hva skal jeg gjøre? Jeg har alt jeg trenger, men kranglingen hennes begynner å gå utover skolehverdagen.. hjelp

Besvart 27.09.2018 11:09
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-)

Dette hørtes da trist ut! Jeg skjønner at det ikke er så greit å være deg, ut i fra det du beskriver. Det er ikke noe hyggelig å bli kjeftet på, å bli kalt stygge ting. Stemninga i huset blir også påvirket. 

Noen ganger er det slik at vi mennesker ikke helt ser oss selv. Det innebærer at din mor kanskje ikke skjønner hvordan hennes væremåte oppleves for deg. Hvis hun hadde forstått det, vil hun kanskje snakket på en annen måte til deg. Det er derfor om å gjøre at hun blir oppmerksom på det.

Du skriver ingenting om faren din, om han bor med dere, eller hvordan det er. Hvis du har en far som du har kontakt med og stoler på, kan du betro deg til han. Som voksen vil han kunne vite hva som kan være hjelpsomt. Kanskje vil han selv kunne snakke med din mor, eller at dere får hjelp utenfra. For eksempel vil dere alle tre, eller bare foreldrene dine, kunne møtes på et familievernkontor. Terapeuten vil hjelpe med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva som kan gjøres for at det skal bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud. Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Du skriver at du holder deg mye på rommet ditt, og at du gråter. I tillegg begynner dette å gå utover skolen. Det er fint at du har nære venner å prate med, men jeg tror at du trenger hjelp fra noen voksne, slik at situasjonen kan forandres. Du kan snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

En annen mulighet er å ringe alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne hjelpe deg med å finne ut hva som kan være nyttig. 

Jeg håper veldig at du får hjelp, for du kan ikke fortsette å ha det slik hjemme. Med å henvende deg til oss har du tatt det første skrittet. Nå må du ta ett skritt til slik at ting faktisk kan begynne endre seg. Jeg håper at et av de nevnte forslagene mine vil passe for deg. 

Angående at din mor krever å se bilder på telefonen din, samt søkehistorikk på internett, så har hun på en måte rett til det fordi du er under 18 år. På den andre siden har barn og unge rett til privatliv, noe som blant annet omtales i barnekonvensjonen, som du finner i vedlagt artikkel. Det betyr at foreldre ikke skal snoke i barnas saker. Et unntak er om de har grunn til å bekymre seg for hva barnet deres driver med. Det holde ikke med en generell bekymring for at barnet kan involvere seg i uheldige ting. 


Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)


Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme