Hopp til hovedinnholdet

Jeg bare depper og det går hardt utover foreldrene mine

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke hva som er galt. På skolen er jeg skikkelig glad og er faktisk høflig, men med en gang jeg kommer hjem snur det helt. Jeg bli verdens mest negative person og isolerer meg fra foreldrene mine. Jeg bare depper og dette går hardt utover foreldrene mine da de mener jeg har forandret meg og ikke lenger er en trivelig person å være med. Dette knuser meg innvendig og jeg aner virkelig ikke hvorfor eller hvordan jeg kan endre atferden min. Jeg føler jeg har ødelagt forholdet mitt med foreldrene mine og jeg føler meg ikke lenger hjemme i mitt eget hjem, hvis dere skjønner.. Og ja, har prøvd å snakke med de mange ganger, men mamma orker ikke å snakke med meg fordi ho blir så lei seg..

Besvart 02.02.2019 22:27
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Det høres ut som om du har kommet inn i et vanskelig samspill med foreldrene dine som er vanskelig å snu selv om du svært gjerne ønsker det og har prøvd mange ganger. Det er lett å skjønne at du blir fortvilet og rådløs da! 
 
Jeg tror at flere ungdommer kan kjenne seg igjen i at relasjonen til foreldre kan være vanskelig og konfliktfylt selv om det ikke er et problem med andre. Ofte inngår det som naturlig del av modning, pubertet og løsriving. Det er imidlertid ikke mindre slitsomt for dem som er midt oppe i det- verken for ungdom eller foreldre. 
 
Når det har vært en vanskelig kommunikasjonsform i familie over tid- oppstår det ofte uheldige mønster som gjentar seg. Dette dreier seg helt kort om at man ofte utvikler negative forventninger til hverandre fordi det har vært mange krangler, misforståelser eller opplevelse av å ikke bli forstått og respektert. Dette kan ofte føre til at man raskt reagerer med sinne, fortvilelse eller bare gir opp. Dette kan igjen virke provoserende og starte nye krangler og konflikter som gjentar seg i en slags spiral. Dette kan kanskje være grunnen til at moren din ikke vil snakke med deg- hun forventer å bli veldig lei seg og innstiller seg på det.
 
Det som er typisk i slike uheldige samspill er at det blir veldig vanskelig å lytte godt og nyansert nok til hverandres meninger eller å finne nye løsninger sammen -fordi man oftest er forutinntatt. Man klarer ikke lenger å sette seg inn i hvordan den andre har det, eller tenke på hvordan man selv oppfattes fordi egne følelser og tanker er så sterke og står i veien for det som blir formidlet.
 
Du forteller at du er høflig og ikke har de samme problemene i andre relasjoner, dette vil være en god hjelp til å løse situasjonen hjemme. 
 
Det kan være nyttig å få innspill fra en nøytral person- som kan tenke litt annerledes rundt situasjonen. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier eller sosiallærer tilknyttet skolen din. De kan mye om hvordan snakke med barn og unge som strever på forskjellig vis- og sammen kan dere drøfte hva som kan være nyttig spesielt i din situasjon.Helsesykepleier kan også i samråd med deg ta kontakt med dine foreldre for å formidle noe av det dere har snakket om
 
I innlegget ditt forteller du at du har prøvd mange ganger å snakke med dem. Det viser hvor engasjert og sterkt du ønsker å løse problemene. Men, kanskje er tiden inne for å forsøke noe gjøre noe annet enn det du har gjort til nå. Det er ikke alltid at det ikke skal så mye til før små endringer viser seg og eller at man føler seg litt bedre.  
 
Jeg legger etpar lenker som kan være nyttig å lese
 

www.ung.no/psykisk/2634_Lær_å_takle_vanskelige_situasjoner_og_vonde_følelser.html

Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!


Hilsen familieterapeuten i samarbeid med ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme