Hopp til hovedinnholdet

kan foreldre true med å forlate deg hvis man ikke oppfører seg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Har stilt et lignende spørsmål tidligere. Har foreldre rett til å true med å forlate deg dersom man ikke oppfører seg? Bryr meg ikke om de mener det eller ikke. Tenker i forhold til loven. Loven må jo kunne nekte dem å bare forlate barnet og gå utenlandsk f.eks til Sverige? Slik jeg har forstått så sier barneloven at foreldre ikke skal utøve fysisk eller psykisk vold mot sine barn (barneloven § 30, 3. ledd). ---- Vil det si at de, dersom de gjennomfører disse truslene, (som både i seg selv før gjennomført oppleves trykkende og dersom det faktisk også blir gjennført blir et slag mot barnet og er da en form for psykisk vold) kan rettsforfølges og få sanksjoner? I form av bøter eller fengsel for å bare gjøre det. - De bryter jo loven. ja, det har noe med at de f.eks ønsker at jeg skal føne håret ettersom de mener at jeg kan bli forkjøla siden jeg har blitt det da jeg var mindre. Jeg mener at ja det var da jeg var mindre og det sier seg jo selv at dersom man på en måte aldri blir utsatt for noen sykdommer eller noe så blir man dødsyk den gangen en faktisk for et lite vindpust. Jeg mener at kroppen min for eksempel er sterk nok til at den skal ha klart å venne seg til å føne håret. Og for å si det på den måten: dersom de er villige til å forlate sitt eneste barn - - Dersom de virkelig er villige til å gjøre dette - istedenfor å diskutere - ja da er jeg også virkelig villig til å rettsforfølge dem. Jeg kødder ikke de har virkelig pakka sakene og de har bare tenkt å forlate meg i huset. De viste meg til og med bilettene. Så mitt hovedspørsmål er egentlig om de kan rettforfølges på noe vis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette høres ut som om er en sak for barnevernet. Du er under 18 år, og foreldrene dine har ansvaret for deg frem til du er 18 år. Dersom barnevernet blir koblet inn i saken, vil de undersøke saken - eventuelt iverksette noen tiltak for å hjelpe dere som familie - og i verste tilfelle kan barnevernet frata foreldrene dine foreldreansvaret og overta omsorgen for deg.

Eksempelet du nevner i forhold til å føne håret, høres ut som en vanlig dagligdags krangel mellom foreldre og tenåringer. Men dersom foreldrene dine er så seriøse med å forlate deg som du sier at de er, så er dette en alvorlig ting. Og det er heller ikke bra å true deg på denne måten, som du selv sier. Det kan være lurt å ta kontakt med noen for å få hjelp til dette problemet. Kanskje du har noen voksenpersoner du stoler på som du kan snakke med? Helsesøster e.l. noen på skolen? Evt kan du også ta kontakt med barnevernet.

Det foreldrene dine gjør er ikke straffbart etter straffeloven.

Se også i den vedlagte artikkelen nedenfor!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme