Hopp til hovedinnholdet

Jeg må altid gjøre likt på ting

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei:) Det er ikke funksjonshemming det er snakk om, men fant ikke ett annet sted det passet å skrive det så da skreiv jeg det her. Jeg har på en måte ett lite problem. Det er litt rart, og det plager meg ikke så fært men jeg syntes der er litt rart. Jeg må altid gjøre likt på ting, altså hvis jeg tramper med det ene beinet fem ganger så må jeg tramper med det andre beinet fem ganger. OG sånn er det med alt! Også er jeg noenganger redd for å ta i saks f.eks fordi da tenker jeg eller er jeg fristet til å klippe av meg håret. Ok det er egenkelig ikke et stort problem men bare lurer litt, hvorfor??.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Dette er en form for tvangshandling og tvangstanker.
 
Lettere grader av tvangshandlinger er vanlige: 15-30% av befolkningen har dette problemet
 
Hvis tvangshandlingene og tvangstankene blir alvorlige og invalidiserende kan det være nødvendig å få hjelp, men det høres jo ikke ut som dette er et stort problem for deg.  Ta gjerne en prat med helsesøster eller fastlegen om det hvis du synd det er plagsomt mye, eller du lurer mer på noe rundt dette.  Du kan lese mer om tvangstanker og tvangshandlinger her. 
 
Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser