Hopp til hovedinnholdet

Gutt, 13 som har vondt hele tiden og vet ikke hva han skal gjøre.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Har det så jævlig vondt. Vil bare legge meg ned i senga min og bare forsvinne. Jeg hater livet og har det vondt hele tiden og blir ikke kvitt smerten. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du likevel orker å skrive inn hit til ung.no!

Jeg blir usikker på om den smerten du har er fysisk, altså kroppslig, eller om den er psykisk, altså i hodet eller kanskje i sjelen. Eller kanskje begge deler. De to vil utvilsomt påvirke hverandre i stor grad etter kun kort tid! Sånn sett er jeg glad for at du nå skriver hit! Er det noen av dine nære som vet hvordan du har det? Er det noen du føler du kan snakke med som kan hjelpe deg? Som regel er det veldig vanskelig å dele vonde tanker med andre, men det er likevel veldig verdifullt da du vil få noen å spille på og som kan hjelpe og støtte deg så du kan få det bedre.

Dersom det er en i utgangspunktet fysisk smerte du har, kan det haste med å få hjelp! Da bør du så fort som mulig ta kontakt med fastlegen din, eventuelt dra på legevakta!

Dersom smertene dine skyldes at du sliter psykisk og har vonde og tunge tanker, kan det også haste, men terskelen for å be om hjelp kan ofte være høyere da man kan slite med for eksempel skam og skyldfølelse, eller at man ikke vil belaste andre. Eller man kan til og med tenke at det nok ikke er noe som vil hjelpe. Men det er det!!! Men da må noen vite at du har det vondt. Dersom du synes det er vanskelig å snakke med dine nærmeste kan helsesøster på skolen din, eller helsestasjon for ungdom være et bra sted å begynne. Helsesøster har taushetsplikt og er der for å hjelpe deg! Uansett problem! Og er det noe hun alene ikke kan hjelpe deg med, kan hun hjelpe deg å komme i kontakt med de rette menneskene som kan hjelpe deg! Om du synes det er vanskelig å snakke med noen direkte kan du kanskje begynne med å skrive ned hvordan du har det, og sende det på mail, eller i levere et brev til helsesøster? Det kan uansett være veldig godt å bare skrive ned hvordan du har det og hva som er vanskelig. Også for egen del. Om du er redd for at noen skal finne det og lese det kan du alltids ødelegge det og kaste det etterpå, men da har du i hvert fall formulert med ord hva som er vanskelig. Et annet alternativ som også kan være enklere, sånn til å begynne med, kan være å ringe til noen. Jeg legger ved noen artikler nedenfor med nummer til steder du kan ta kontakt per telefon. Jeg legger også ved noen artikler som kan være nyttige å lese for å bedre kunne hjelpe deg selv og.

Jeg ønsker deg masse lykke til! Ta gjerne kontakt igjen dersom det var uklart det jeg ar skrevet her, eller om du lurer på noe annet, eller om jeg har misforstått det du har skrevet. Og send oss gjerne en oppdatering på hvordan du har det!  

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise