Hopp til hovedinnholdet

Jente. 16, lurer på om hun er deprimert.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16år.. Jeg har enten veldig ofte dårlige dager eller så er jeg rett å slett deprimert, jeg har hatt det litt sånn av og på,siden jeg begynte på ungdomsskulen. Jeg har en kjæreste på min alder og jeg elsker han,og nå begynner jeg å tro at når jeg er lei meg går det ut over han, noe jeg hater. Jeg klandrer meg selv for de minste ting og vertfall no i det siste, jeg har ikke matlyst, er kvalm hele tiden, tenker bare at jeg ikke er god nok.. Jeg har snakket med helsesøster når jeg gikk på ungdomsskolen hadde en liten sjansje for å få spiseforstyrelse, dette gikk over av hjelp av kjæreste og helsesøster. No er det bare helt forferdelig jeg greier ikke tro på noe folk sier til meg som er fint, tar ikke til meg komplimenter og har store vansker med å stole på folk.. noe som også går ut over forholde, og forholde er det eneste som holder meg oppe.. jeg er ikke serlig "populer" har venner men i helger osv er jeg aldri med deg så og si.. folk spør meg aldri noe jeg ikke forstår.. jeg føler meg alene og helt hjelpesløs.. hva kan jeg gjøre? jeg vil ikke snakke med legen min syns det blir kleint.. jeg kan heller snakke med helsesøster eller en psykolog, men veit ikke hvordan jeg skal komme meg den veien...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no, flott at du har lyst til å gjøre noe med situasjonen din, og flott at du har tenkt ut hvilke muligheter du har og hva du kunne tenke deg å gjøre! Du er langt på vei allerede!

Det neste som da må gjøres er å ta det skrittet og faktisk oppsøke den hjelpen du tenker kan være nyttig.  I og med du ikke har så særlig lyst til å gå til fastlegen din, synes jeg du skal begynne med å gå til helsesøster på skolen din. De fleste helsesøstre har en slags "åpen dør" politikk, der det skal være enkelt å bare banke på døra og si at du ønsker å prate med henne. Alternativt kan du gå på helsestasjon for ungdom om det finnes der du bor. Sjekk ut nedenfor her oversikt over de ulike helsestasjonene for ungdom om du er i tvil. Du snakket jo med helsesøster på ungdomsskolen, så det kan hende at det er det som skal til nå også. Eller det kan hende at ting har blitt mer alvorlig og at du kan ha utbytte av å snakke med en psykolog. Det er noe helsesøster kan hjelpe deg å vurdere!

Dersom du skal til psykolog er du nødt til å ha en henvisning fra en lege. Det vanligste da er jo å få det fra fastlegen sin. Dersom du ikke har noen særlig god tone med fastlegen din, kan du enkelt bytte fastlegewww.helfo.no. Av og til kan også legene på helsestasjon for ungdom være behjelpelige med å henvise til psykolog. Og på mange helsestasjon for ungdom finnes det også en psykolog som du kan snakke med, uten henvisning.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser