Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har ADHD.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg kan ha ADHD. Selv så merker jeg nesten ingenting, men opp igjennom årene har folk spurt meg rett ut "har du adhd?". Lærerne har tatt meg ut på gangene og spurt etter adhd symptomer ("har du problemer med konsentrasjon?" osv). Og nå når jeg har begynt på ungdomsskolen, så er det mange folk som ikke kjenner meg en gang som sier "adhd eller?". Jeg blir veldig fort forbanna (tåler en støyt, men hvis folk sprer rykter om meg som ikke er sanne eller mobber vennene mine så klikker jeg helt) og blir så sur at jeg ikke tenker en gang. Energien er alltid på topp, og selvom jeg har sovet i bare 3 timer av og til, så blir jeg alltid våken etter en halv time, oppe og spretter og folk blir rett og slett gal av meg. Jeg fikler alltid med ting (på den måten har jeg klart å ødelegge låsene på to vinduer, knapper på skolepc'er osv). Høres dette ut som mulig ADHD? Legger ikke så mye merke til ting selv, men det er mange andre folk som gjør meg bevisst på det, for de merker det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver så godt hvordan mange andre folk har fått deg til å lure på om du kan ha ADHD, men at du nesten ikke merker det selv. Du beskriver at du er full av energi og det kan jo være flott og positivt, mens du skriver at det noen ganger har blitt skader på vinduer og PC.

Symptomene på ADHD er uro, konsentrasjonsvansker og impulsivitet som går ut over fungering hjemme, på skole eller blant venner. Men det må alltid undersøkes nærmere av fagfolk om en person har ADHD eller ikke. Det er jo ikke sikkert selv om symptomene ligner. Utredning og eventuell behandling gjøres av BUP. Lege (gjerne fastlege) kan henvise dit. Du nevner ikke foreldrene dine, men vi anbefaler at du snakker med dem aller først.

Vi legger ved en artikkel om BUP.

 
Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser