Hopp til hovedinnholdet

Har læreren taushetsplikt

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei/) Har læreren taushetsplikt ovenfor foreldre? Jeg har ulike ting som jeg har opplevd osv som jeg gjerne skulle fortalt til læreren. Læreren har også tatt meg ut på gangen de gangene jeg har vært trist for å spørre om alt går bra med meg. Hittil har jeg sakt at alt går bra og er som det skal. Men jeg vil gjerne fortelle hun sannheten også, men jeg ønsker virkelig ikke at hun skal fortelle det til mamma eller noen andre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Elevombudet har tidligere svart følgende på et tilsvarende spørsmål:

-Læreren og skolepersonell har i utgangspunktet taushetsplikt etter forvaltningslovens § 13. Noe som betyr at de ikke kan gi informasjonen videre til andre uten samtykke fra deg.

Så lenge du er under 18 år har skolen en plikt til varsle foreldrene dine dersom det gjelder fare for liv og helse, eller er bekymret for deg. Det handler om at forelder har et foreldreansvar som innebærer at de har en rett og en plikt til å ta avgjørelser på dine vegne, også i personlige forhold.

Du har en medbestemmelse dersom skolen velger å ta kontakt med dine foreldre. Du skal spørres og høres før opplysninger gis videre, eventuelt at du oppfordres til å gi opplysningen selv.- 

Vårt råd til deg, er at du spør læreren om dette med taushetsplikten.  Det høres ut som en god plan å få pratet med en voksen du har tillit til om ting som er vanskelige for deg.  Det høres ut som læreren din ser at du ikke har det så bra, og da kan det jo være lurt å få tatt en prat om årsaken.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser