Hopp til hovedinnholdet

Tvangstanker og katastrofetanker

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med ekstreme tvangstanker og har akkurat fått høre av fastlegen min at jeg også har katastrofetanker. Kan dere fortelle meg litt on hva katastrofetanker er? Legen min brukte bre fagord, så jeg skjønte ingenting. Også lurte jeg på om jeg kunne få hjelp med tvangstankene mine noe sted? Det tar så inn på meg og påvirker hvert eneste minutt av dagen min. Det kan være noe så lett som å finne frem ett glass, og jeg blir stående der i lett ett kvarter og prøver å finne det ene glasset. jeg har på en måte ritualer til alt jeg gjør fra å stå opp på et bestemt bein, til å ta på sokken på høyrefoten først.. jeg er så lei!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller om plagsomme tanker som påvirker deg, og på en måte dikterer hva du skal gjøre, slik at du ikke får bestemt over din egen tid og dine egne dager mer. Vi går ut fra at det er dette du kaller tvangstanker, og sånn er det vi også bruker det begrepet. Tanker som på en måte forlanger at du skal gjøre ting. Så har legen din brukt ordet katastrofetanker. Vi kan jo ikke vite helt sikkert hva hun eller han har ment, men når tvangstanker har meldt seg i livet vårt, er det også vanlig å tenke/føle at det vil skje en katastrofe hvis jeg ikke utfører ritualene som disse tvangstankene kommanderer meg til. Noen kan tenke på helt konkrete ting (for eksempel at foreldrene vil dø), andre kan ha mer ubestemte tanker om at det vil skje forferdelige ting.

I behandling av denne typen plagsomme tanker, og redselen som ligger der for hva som kan skje hvis man ikke gjør ritualene, ligger oftest et arbeid med å skille mellom tanker (som virker veldig virkelige) og virkelighet (ting som skjer på ordentlig), og å få hjelp til å utfordre ritualene sine. Det krever en situasjon som er tilstrekkelig trygg til at man tør å gjøre det som kjennes veldig farlig.

 

Det er kjempefint at du har vært hos legen (men dumt at du ikke fikk bedre hjelp til å forstå mer av det som skjer med deg), og fint at du vil søke hjelp for det som plager deg. Hjelp for denne typen plager får du ved DPS (Distriktspsykiatrisk senter) eller hos privatpraktiserende psykiatere eller psykologer. I begge tilfeller trenger du henvisning fra lege.
 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser