Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre,

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre, jeg vil dø. Jeg har ingen venner. Alt jeg gjør blir feil. Mamma er irritert for at jeg ikke er mer ute, men jeg vil ikke dra ut alene. Etter at jeg begynte på ungdomsskolen har hun som var bestevenninna mi på barneskolen endra seg helt, hun har ikke kommet bort til meg på 5 uker. Det er alltid jeg som må gå bort til henne. Men hun er bare opptatt av hennes nye bestevenn som hun hatet før. Jeg har vært deprimert siden våren 2012, etter mange år med mobbing og faenskap. Jeg er lei, jeg har ikke noen grunn til å leve lenger. Alt jeg gjør blir feil, jeg gråter meg i søvn ofte. Har gått til psykolog noen ganger. Men jeg vet at psykolog ikke kan gjøre meg glad. Blir bare enda mer trist når jeg går inn i bygget og tenker på hvorfor jeg må hit og hvorfor jeg er så feil. Jeg vil ikke på skolen, men vil ikke skulke. Jeg er alene uansett. Jeg vil flytte, starte på nytt. Jeg vil droppe ut av skolen. Ingen forstår meg. Vil dø. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Eneste som holder meg i live er musikk. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du har det litt tungt nå.  Det å føle at du ikke blir så høyt prioritert av venninna di, er jo i seg selv ganske frustrerende.  I tillegg har du opplevelser fra før, som du bærer på.  I overgangen til ungdomsskole, kan det være litt ekstra tøft, dette med vennskap. Alt er i forandring, og mange vennskap endres.  -Gamle vennskap utfordres og nye vennskap oppstår.  -Kan det også være litt sånn for deg, -at det er muligheter for at nye vennskap kan oppstå?  -Kan du våge å ta litt kontakt med nye folk, du også, tror du.  Kanskje det kunne gjort at du ikke føler deg så alene og at det ikke blir så viktig hva din tidligere bestevenninne gjør.  Antagelig er det mange hyggelige folk på ungdomsskolen, om du bare våger å bli kjent.  

Du forteller at du går hos psykolog.  Det syns jeg høres ut som en god ide for å rydde opp i det som er tungt og vanskelig.  -Det er ikke et svakhetstegn, men en styrke å kunne jobbe med vanskelige ting, sette ord på det og komme videre!

Prøv om du kunne prate litt med en lærer eller annen voksenperson du har tillit til, om du trenger det i skolehverdagen.  Hvis noen der vet litt om at du har det litt vanskelig, kan de være til støtte, slik at du får OK skoledager. 

Du sier at mamma vil du skal ut.  -Mamma vil nok ditt beste, og kanskje du må forklare henne hva som er det beste for deg for at du skal ha det bra, og hvis ikke det er å gå ut alene, kan det kanskje være andre ting du heller kan gjøre; prate med noen på nettet, drive med noen du interesserer deg for (musikk og annet) eller kanskje går det også an å starte med noen nytt og få en fast fritidsaktivitet.  -Det kan være OK, også for å bli mer kjent med andre med samme interesser.

Ta godt vare på deg, gjør valg som er gode for deg selv videre, og prøv å stå på.  -Det ER mulig å få det bedre igjen!

Kanskje kan noen råd i artiklene under være til hjelp?

 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser