Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å gå til psykolog uten at foreldrene vet det?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt som snart fyller 15 :) jeg er verken psykisk syk eller deprimert, men jeg går ofte rundt å tenker tungt om ting. Det er som om jeg går med en byrde på meg hele tiden, en blanding mellom ensomhet,gamle selvtillit-problemer og andreproblemer som plager/tyngder meg i hverdagen. Jeg får aldri denne "byrden" av meg og vile gjerne hatt en å prate med om alt og alle tingene som plager meg. Jeg har tidligere hatt problemer med selvtillit, men den er grei nå-men jeg tror mobbingen for 4 år siden ga noen arr... Jeg sammenligner meg litt mye med andre og klarer ikke slutte med det. Jeg lurer da på om jeg kan gå til psykolog gratis, eller for en billig penge. Jeg vill ikke at foreldrene mine skal vite det, og er det mulig å gå til en psykolog uten at de må vite det? Hvilke muligheter finnes det der ute?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er veldig ryddig og klar i din "bestilling" om å få litt ryddehjelp i tankene.  -Det høres ut som en god ide.  Det trenger jo ikke å være noe mer "alvorlig" for å kunne har stor nytte av å få litt psykologisk veiledning.  En psykolog er en mulig samtalepartner.  Det kan være gratis, om psykologen er i kommunen eller på BUP, men det kan koste penger hvis du går til en privatpraktiserende uten avtale.  I mange kommuner er det psykolog tilknyttet skolehelsetjenesten eller Helsestasjon for ungdom. Du kan forhøre deg med helsesøster eller med fastlege om noe slikt finnes der du bor. Fastlege, helsesøster eller en slik psykolog går det som regel an å prate med uten at foreldrene trenger å vite det.  Hvis du må henvises til BUP, vil de der også måtte informere foreldrene dine når du er unger 16 år. 


Det kan godt hende at en sosiallærer eller helsesøster også kan gi deg den samtalehjelpe du trenger.  -Og noe tankerydding kan du kanskje også få til selv.  Se råd om dette i artiklene under.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser