Hopp til hovedinnholdet

Må jeg møte i retten?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei! Eg skal delta i en rettsak ang overgrep og gruer meg skikkelig til og måtte prate og måtte møte personen igjen. Har slitt utrolig mye med angst, og nå når ting nærmer seg sliter jeg mye med søvn og andre ting. Selv om eg vil være der og gjør en god jobb, er jeg redd jeg ikke klarer det, det er så vanskelig... Er det sånn at en MÅ møte i en rettsak? kan en bli straffet for å ikke møte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter straffeprosessloven § 108 er du pliktig til å møte som vitne i retten dersom du er innkalt som dette. Unntak fra dette er listet opp i straffeprosessloven §§ 117-125.

Dersom du ikke møter opp i retten vil du etter straffeprosessloven § 115 bli hentet til rettsalen, evt. bli satt i fengslet forvaring frem til du kan avhøres.

Jeg forstår at du gruer deg til rettsaken. Men du må huske på at ditt vitnemål kan bidra til at den som har gjort noe ulovlig vil kunne bli dømt for det og må ta sin straff.

Det er også lov til å be om at siktede må forlate rettsalen mens du skal vitne. Retten kan blant annet beslutte at den siktede og andre personer skal forlate rettssalen mens et vitne blir avhørt dersom det er særlig grunn til å frykte at vitnet ellers ikke vil gi en uforbeholden forklaring, jf. straffeprosessloven §§ 245 og 284.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser