Hopp til hovedinnholdet

Sliter med depresjon, selvskading og selvmordstanker

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei 14 år gammel jente som bor i Oslo. Jeg har nettopp begynt på ny skole i Oslo, og har nå flyttet 6 timer unna der jeg har bodd i hele mitt liv. Jeg har alltid vært godt likt på skolen, har alltid hatt en stor vennegjeng, og aldri hatt noen problemer på skolen for å si det sånn. Siden slutten av åttende klasse har jeg slitt med depresjon, selvskading og selvmordstanker. På den nye skolen har jeg ikke hatt noen konkrete problemer heller, har fått meg venner og sånn, jeg er ikke alene på skolen, men jeg føler meg så alene likevel. Jeg er paranoid hele tiden, jeg føler at de egentlig ikke liker meg, at jeg ikke er god nok, at alle på trinnet misliker meg, fordi jeg kanskje er litt "annerledes", jeg snakker annereldes enn alle de andre, snakker stavanger-dialekt, og mange har gjort narr av meg pga det, har overhørt så mange si at de ikke skjønner en dritt av det jeg sier, og som sagt, gjør de rett og slett narr av dialekten min, veldig ofte. Føler hele tiden at mange har noe imot meg, spesiellt guttene. I starten var de veldig hyggelige, men nå står de og hvisker ting, så ser de på meg og ler hånlig. de gjør også narr av dialekten min. Jentene er litt annereldes, de er ganske greie, men siden jeg er ganske paranoid, føler jeg at de ikke liker meg, at jeg absolutt ikke er god nok for dem. Alt dette gjør bare depresjonen verre og selvmordstankene mye sterkere. Jeg har begynt å slite veldig med selvtilliten nå, ser ingen grunn til å i det hele tatt feks kle meg fint for å dra til skolen, tenker at ingen liker meg uansett. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, er deprimert hver eneste dag pga dette, jeg vil bare føle meg bra nok, og i det minste føle at jeg passer inn! Hva skal jeg gjøre?:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er veldig vanlig at slike tanker om at folk ikke liker deg og at du ikke passer inn følger med en depresjon. Når man først føler seg alene og ensom er det veldig lett å angripe seg selv på den måten. Jeg tviler på at alle misliker deg - du sier jo selv at du har venner og at du ikke er alene på skolen. Vennene dine ville ikke ha orket å være sammen med deg hadde det ikke vært for at de liker deg! Det er viktig at du innser at du har folk rundt deg som er glad i deg og som setter pris på deg. Dette kommer ikke til å bli bedre for du klarer å se de gode sidene ved deg selv og før du legger merke til at folk virkelig ønsker å være sammen med deg.

Det er ikke så mye jeg får gjort for deg eller hjulpet deg herfra. Jeg tror du trenger noen å snakke ordentlig med. Jeg vil absolutt anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen. Snakk med henne i første omgang, se om du er komfortabel med det og finn ut hva dere skal gjøre videre. Jeg skjønner at det er et stort skritt å gå til helsesøster og snakke om problemene sine. Det kan være vanskelig å ta det steget, men helsesøster er opplært og vant til å snakke med ungdom om lignende problemer. Det kan være godt å snakke med noen som ikke kjenner deg og kan gi deg konstruktive råd. Jeg tror det vil hjelpe deg å få luftet følelsene og tankene dine for noen. Det hjelper å snakke om det. Jeg vil i alle fall at du prøver det en gang. Om du absolutt ikke liker det trenger du ikke gå dit flere ganger. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser