Hopp til hovedinnholdet

Angst for å dø

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter litt, for jeg er redd for å dø. Nå har jeg hørt at man kan dø av for mye søvn. Jeg sover for mye, jeg har alltid vært sånn. Pleier å sove utover dagen, står opp, og sover igjen etter middag. Sover om natten også, som regel, men det er ikke alltid jeg sover om natten. Det blir jo en del søvn uansett. Og det er vel ikke sunt. Hvordan kan jeg snu dette? Eller hjelper det ikke å gjøre noe med det siden jeg har gjort det så lenge? Hvis jeg ikke slutter med dette, betyr det at jeg ikke har lenge igjen? Kan jeg ikke bli gammel? Jeg har hverken kreft, diabetes eller hjertesykdommer så vidt jeg vet, og jeg hverken røyker eller drikker. Litt problemer med tannkjøttet og hull i tennene har jeg også noen ganger, men jeg pusser tennene morgen og kveld og bruker tanntråd. Er ikke så flink til å trene, men går turer, noen ganger, ikke hver dag. Og kostholdet er ikke alltid sunt, men noen ganger. Men har kuttet ut brus i ukedagene. Og prøver å ikke spise godteri i ukedagene. Har jeg noe å frykte? Jeg syns det er så slitsomt å gå rundt å være redd for døden. Hilsen Redd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Redselen du går med er jo ubehagelig.  -men det skulle utfra det du forteller ikke være noen ekstra stor fare for at du skal dø.  Om døgnrytmen er litt dårlig, så dør man ikke av det!

Jeg tenker at et godt og regelmessig liv, der du legger deg til omtrent samme tid og står opp til omtrent samme tid, vil være godt for deg og for overskudd og trivsel med deg selv og livet. At du er bevisst på å spise forholdsvis sunt, regelmessig og mosjonere (eller trene) litt, er jo også bra.  Fortsett med det og prøv å si til deg selv at du skal leve og kose deg nå.  Du har noen valg som det er lurt at du tenker over: Du kan velge å tenke på alt det farlige som kan skje, eller du kan velge å tenke på alt som er hyggelig og bra.  Du kan også velge hvordan du forholder deg til skremmende tanker som kommer.  Øv på å la de hjelpsomme tankene få lov til å dominere og la de mer plagsomme seile avgårde uten å ta noe særlig notis av dem.   Se flere råd i artiklene under.

Du er sjefen i ditt liv.  Ta styringa!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser