Hopp til hovedinnholdet

Humøret mitt svinger, hvor bør jeg gå for å søke hjelp?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hallo! Jeg tror jeg muligens har bipolar lidelse, hvem og hvor burde jeg oppsøke hjelp? Jeg har perioder hvor jeg føler meg veldig depressiv, så veldig at jeg har selvmordstanker/-planer (har en sånn periode akkurat nå). Men jeg får også perioder hvor jeg er glad, har motivasjon, og ikke har like mye tanker om døden. I min depressive periode pleier jeg å ha veldig lite motivasjon til å gjøre noe. Har ikke lyst til å gjøre noe som jeg føler er avansert og krever tenking, dermed har jeg ikke noen lyst til å gjøre lekser og sånt arbeid. Blir til og med så lei meg av det at jeg gråter fordi jeg føler jeg må gjøre skolearbeid, men har ikke lyst. Jeg mangler også motviasjon og lyst til å gjøre ting som jeg vanligvis liker som f.eks. å trene, danse, og andre hobbyer. Føler heller ikke alltid for å prate med vennene mine, men når jeg gjør det så føler jeg meg bedre fordi jeg ikke bare er i mine egne tanker. Har forresten også holdt på med selvskading i form av kutting, noe jeg også vil få en slutt på. Hadde skjerpet meg en stund, men så gjorde jeg det igjen et halv år senere. Burde jeg oppsøke hjelp? Og i så fall hvem/hvor? Helsesøter på skolen, helsestasjon for ungdom, lege, psykolog? Jeg vil helst ikke dra til psykolog, for hverken jeg eller mine foreldre har så veldig god råd.. Jeg er takknemlig for all hjelp jeg kan få. Tusen takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at hvordan du har det, hva du orker og får til varierer, med perioder der du orker og er motivert for veldig lite, og andre perioder der du er glad og har motivasjon. Du har også skadet og kuttet deg selv. Du lurer på om du kan ha en bipolar lidelse, og lurer på hvor du kan gå for å finne ut av det og få hjelp. Det er veldig bra at du ønsker hjelp, og at du både har hatt motivasjon og ork til å skrive til oss. Det er også godt å høre at du føler deg bedre når du snakker med vennene dine, fordi du da ikke bare er i dine egne tanker, som du skriver. Noen forstyrrelser i tankerekkene er gode for oss - særlig når tankerekkene følger et godt oppgått og negativt spor.

Vårt råd til deg er å gå til fastlegen din, som vil kunne gi deg henvisning til utredning og eventuelt behandling. For å forstå mer om dette som plager deg, og kunne stille en diagnose, må den du snakker med bli litt kjent med deg og din situasjon. Du er 17 år, og hører fremdeles til hos BUP. Der er behandlingen gratis. Dersom du snart er 18, eller dere finner ut at behandlingen sannsynligvis bør vare en stund, kan legen henvise til DPS (Distriktspsykiatrisk senter). Når det gjelder det som kalles nødvendig helsehjelp, må man betale en egenandel inntil en viss grense er nådd (beløpet har vært kr 2040 på et år), deretter får man et frikort gjennom trygdesystemet.

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser