Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg har en eller annen form for angst for angst...

 

Spørsmål
Jeg tror jeg har en eller annen form for angst for angst...
Jeg er livredd for å bli gal, og for å høre stemmer inne i hodet mitt og sånt, og jeg kan ikke snakke med mamma eller pappa om dette. Med en gang jeg får høre om en eller annen psykisk sykdom, blir jeg redd for å få det selv, for eksempel schizofren... Jeg har også fått klaustrofobi... Det er mye mer, og det tar mye tid av hverdagen min å tenke på dette. Tror dere jeg må gå til psykolog? Er jeg gal? Hversåsnill å svar meg, jeg må få gjort noe snart, orker ikke mer!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg vet ikke hva det er som har gjort at du har blitt redd for at du skal utvikle en psykisk lidelse. Det er ikke så rart å være litt "redd for det ukjente og udefinerte", tenker jeg, og kanskje er det slik for deg. Kanskje opplever du at det med psykis sykdom virker veldig skremmende og ukontrollerbart og noe som "kan komme og ta deg". Det kan også være slik at du har hørt om eller opplevd at andre rundt deg har blitt psykisk syke, eller du har lært om det på skolen og fått det litt nært inn på deg. Dette kan også gjøre at "muligheten" for at man selv kan bli syk blir sannsynliggjort for en selv. Vi er slik at vi lett kan relatere det vi hører om til oss selv. Hvis vi for eksempel hører om en som har fått kreft, blir vi selv redde for å få det osv.

Dette går gjerne over igjen ganske raskt, men hvis det ikke gjør det, og du går og plages av tanker på dette lenge, syns jeg du skal prate med noen om det. En psykolog kan være aktuelt, eller du kan starte med å oppsøke fastlegen, helsesøster eller kanskje en sosiallærer. Det går også an å prate litt om det med familie eller venner. Det kan virke litt slik at når du får sagt noe om det, så blir det ikke så farlig lenger.

-Og det er viktig at du mobiliserer fornuften din og sier til deg selv daglig at "det er ingen grunn til å være redd for dette!" -Og en treningsøkt, gjerne med musikk, kan være en fin måte å få tankene inn på et annet spor på.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om trafikkregler?

Når har du lov til å øvelseskjøre?