Hopp til hovedinnholdet

Overveldet av triste følelser

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på på 15, snart 16 år. og jeg sliter. Jeg sliter med det meste. Jeg vil bare gråte hele tiden, og humøret mitt er aldri på topp lenger. Før var jeg smilende og glad, en som alle ville være rundt. Men nå føler jeg at fordi jeg ikke er så blid lenger vil ingen være rundt meg. Jeg er generelt skoleflink, men med en gang jeg ikke får noe til, vil jeg gråte. Høres ut som om jeg bare sutrer, men det er ikke bare det. Jeg føler at hver gang noe går min vei, kan jeg fly, men med en gang jeg møter litt motstand, går verden under. Det er også slik at jeg bare har ekstremt dårlige dager, og mange. Når disse dagene kommer, så blir ingenting lett. Jeg sliter med skolen, jobb, dansingen min, og alt hjemme. Jeg vil bare stenge meg inne på rommet, noe som jeg gjør. Jeg klarer ikke å kontrollere dette, jeg gråter gjerne hele natten, så når jeg kommer på skolen klarer jeg ingenting. Jeg får også ekstremt dårlig samvittighet for vennene mine de dagene jeg er slik på skolen, og det er litt av problemet også. Jeg er litt usikker på hvorfor, men jeg tror jeg straffer meg selv på en måte når jeg har vært sur mot vennene mine, og da slutter jeg gjerne å spise på 2-3 dager. Vær så snill hjelp meg! Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, følelsene tar bare overhånd, og jeg vil være glad igjen!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at ditt humør har forandret seg, og at sånn som du har det med venner og folk rundt deg har forandret seg i takt med humøret. Før var du glad og blid, nå er du lei deg og trist for det meste. Vennene dine holder seg unna, og du tror du gjør ting som fører til at de holder seg på avstand. Etterpå straffer du kanskje deg selv, skriver du, ved å la være å spise på flere dager. Det høres ordentlig vondt og leit ut!

Du skriver ikke om det har skjedd deg noe som kan hjelpe til å forstå den store forandringen. Det er akkurat som du har fått så lite motstandskraft til å orke motgang. Slik kan det være når vi har andre store belastninger eller omveltninger i livet. Noen ganger kan tenåringstid og alle endringene i kroppen være nok. Noen ganger kan overgang fra ungdomsskole til videregående være en slik belastende omveltning. Foreldre kan stille nye og større krav, eller oppleves som mindre forståelsesfulle enn før. Noen ganger kan forelskelser som det ikke blir noe av, brudd med kjærester eller uventet seksuell orientering bli vanskelig. Noen ganger kan vi ha lidd tap, eller andre vonde ting kan ha skjedd oss. Noen ganger kan det være vanskelig å forklare, og det kjennes ut som det mest kommer innenfra.

Det høres ut som du kan trenge å få styrket motstandskraften din, slik at du ikke detter ned i alle dumper i veien, og at du kan klare å være glad innimellom. Kanskje kan det hjelpe å tenke på hva som har gjort deg glad før, og gjøre mer av det. Men kanskje vil ikke det være nok til å styrke deg nå. Ofte er forestillingen om at andre ikke liker å være sammen med deg, og at du har grunn til å straffe seg selv for ting du har gjort mot dem, noe som kommer fra dårlig selvtillit. Da vil det være lurt å finne noen du kan snakke med. Som oftest er foreldrene de nærmeste til å hjelpe oss. Selv om man ikke tror det, har de som regel oppdaget at noe er i veien. De har ofte bare ikke skjønt hvordan de skal vise at de bryr seg og gjerne vil hjelpe. Helsesøster på skolen kan også være et godt sted å starte. Hun har mye erfaring med ungdommer som sliter. I tillegg kan det være lurt å snakke med læreren din, slik at hun eller han kan ta hensyn til hvordan du har det nå. Det viktigste er at du klarer å gå på skolen, og at du ikke murer deg inne. Hvis dere finner ut at du trenger mer hjelp, kan du og foreldrene dine ta kontakt med fastlegen, som vil kunne henvise til BUP.

 

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser