Hopp til hovedinnholdet

Helt forferdelige tanker som plager meg

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg får veldig mange helt forferdelige tanker som jeg aldeles aldri vil finne på å gjøre!!! Foreksempel å skade de jeg er glad i.. Det høres veldig brutalt ut, og jeg blir redd av det! Jeg skjønner ikke hvorfor sånne tanker dukker opp i hodet mitt.. Jeg er ikke sånn i det hele tatt. Jeg lurer også på om jeg er alene om dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du får helt forferdelig tanker for eksempel om at du kan skade andre, uten at du kunne finne på å gjøre det. Du forteller også at det er slitsomt og at du blir redd av dette. Det er ikke rart at du føler det slik. Vi liker jo å tenke at vi har kontroll over våre egne tanker og at de er fornuftige og passer til hva vi mener og står for. Alle mennesker har nok noen tanker som ikke passer inn i dette mønsteret, men de fleste legger ikke så godt merke til det eller legger så mye vekt på det. Noen har mange og svært plagsomme tanker, om at de kunne gjøre ting, som de akkurat som deg, aldri kunne tenke seg å gjennomføre, men som tynger dem veldig. Dette har et navn "tvangstanker". For noen blir dette så påtrengende at det går utover hverdagslivet deres. De gjør ting for å hindre tankene og seg selv i handling. Slike handlinger kalles tvangshandlinger.

Noen erfarer at tankene forsvinner etter en stund. Andre trenger hjelp til å få bukt med dem. Det finnes teknikker til systematisk å føre tankene i andre retninger, og det finnes medisiner som kan hjelpe de som er verst rammet.

Hvis dette svaret om at det er ganske vanlig å oppleve slike tanker ikke beroliger deg, eller at hverdagene dine blir preget av ting du må gjøre for å unngå å skade andre (selv om du aldri ville gjort det), vil vi anbefale deg og foreldrene dine å ta kontakt med fastlegen og be om en henvisning til BUP.

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser