Hopp til hovedinnholdet

kjæresten min sliter, hvordan kan jeg hjelpe ham?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er ei jente på 18 år som er sammen med en gutt på 16. Vi har det stort sett fint sammen men han har et eller rettere sagt flere psykiske problem. Jeg mistenker at etter at en nær slektning døde starter hans problemer for 5 år siden og dette har bare blitt værre. (Merk vi har bare vært sammen noen måneder så dette er kun en antagelse). Han drikker mye for å ikke tenke på hva han gjør, og jeg er redd han skal utvikle et alkoholproblem. Han er aldri voldelig men handler irrasjonelt og får store humørsvigninger. Han sliter med selvbilde (utseende), til tider veldig negativ, noen selvmordstanker og har det generelt vanskelig. I går sa han at han ønsket å bli innlagt ( for noen timer til psykolog ville nok ikke være nok), men hvor syk må man være for å bli innlagt? Å hvordan går jeg frem for å hjelpe han? Fastlegen hans er i en annen kommune, så andre en kan snakke med? Jeg er avhengi av et godt svar, for får jeg ikke hjulpet han må jeg gå fra han, å da er det bare et tidsspørsmål før det går galt og en av oss er borte.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt brev til Ung. Det er vondt når den vi er glad i sliter og har det vondt. Det er fint at du vil hjelpe ham.

Din kjæreste kan få hjelp flere steder, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunen. Hvis han har selvmordstanker, er spesialisthelsetjenesten det rette stedet. Du skriver at han er 16, og da skal han få hjelp på BUP. Vanligvis må man ha henvisning fra fastlege for å komme til BUP, men når det gjelder øyeblikkelig hjelp - slik man skal ha når det dreier seg om fare for at man vil ta sitt eget liv - kan man henvende seg direkte. Det du skriver ellers om humørsvingninger, selvbilde-problemer og stor alkoholbruk i ung alder, er også problemer man kan få hjelp med i BUP. Man kan også få god hjelp fra psykisk helsetjeneste i kommunenen eller helsestasjon for ungdom, hvis dere har noe slikt der dere bor. Når det gjelder innleggelse, må det vurderes av fagfolk. Man kan "legge seg inn" i den forstand at de fleste innleggelser er frivillige. Det betyr at man får bestemme selv om man vil takke ja når det foreligger en anbefaling eller et tilbud om sykehusplass. Det kan være flere andre måter å gå frem på også, når det er behov for intensiv behandling, mer enn noen timer hos psykolog.

Lykke til til dere begge!

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser