Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst, depresjon, selvskading og sykdom, det går dårligere nå. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år som sliter med angst, deperesjon, selvskading og selvmordsforsøk.. Jeg er også syk på andre måter, og har vært innlagt mange ganger på sykehuset de 2 siste årene pga forskjellige ting. Jeg gikk til psykolog før, men sluttet fordi jeg følte at eg ikke fikk hjelp. Det har gått utrolig dårlig i det siste, og jeg sliter mer og mer.. Vennene mine vet ingenting om det, for jeg vil ikke miste dem viss jeg sier sannheten. Jeg har opplevd triste ting i livet mitt, som blant annet å miste en av foreldrene mine når jeg var 8 år... Det har vært snakk om tvangsinnleggelse på psykriatisk sykehus, men eg er livredd for at det skal skje. Det varer i 5 hele uker, uten mobil og data. Nå går jeg i 10ende klasse, og det er det viktigste tiden i livet mitt, der jeg skal bestemme framtiden min osv... Jeg er så redd for hva som kan skje. Jeg drikker, røyker og snuser og har nesten ikke kontakt med familien min.. Jeg kuttet kontakten med søskene mine, fordi jeg følte at de "brukte meg", men jeg savner de sykt mye, og jeg merker at det er kanskje nå jeg hadde trengt dem aller mest. Hva skal jeg gjøre? Hilsen en livredd jente som ikke vet hva hun skal gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det høres ut som du har det veldig tøft nå. Det er tungt å slite med det du beskriver. 

Det virker som du har vært gjennom mye i livet ditt. Det må være trist å ha mistet en av foreldrene dine når du var bare åtte år, du tenker sikkert mye på det. 

Det er synd å høre at du ikke føler du fikk hjelp av psykologen du hadde kontakt med. Jeg vet ikke om du har kontakt med noen andre nå, men jeg tenker det er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det nå.

Er det noen du har kontakt med nå som har foreslått en innleggelse? Jeg skjønner godt at dette virker skremmende. Jeg håper du kan snakke med de som har foreslått det, slik at du kan få mer informasjon om dette og om det vil skje. Mange er skeptiske til en innleggelse og synes det høres vanskelig ut, men for mange kan det også være til god hjelp. 

Det er ofte vanskelig å snakke med noen og søke hjelp, spesielt hvis man har litt negative erfaringer med det. Men jeg håper du kan gi det en ny sjanse, da kan du å få hjelp som er nyttig for deg. Hvis du ikke har kontakt med noen nå, kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen din eller gå til Helsestasjonen for Ungdom der du bor. Jeg håper du vil gjøre det, det tror jeg vil hjelpe deg. 

Det høres ut som du er en person som holder mye av det som er vanskelig for deg selv. Mange liker ikke å dele negative tanker og følelser med venner og familie. Men ofte er det til hjelp å snakke med noen man stoler på om hvordan man har det. Da kan man få sortert litt i tanker og få støtte i hverdagen. Jeg tror kanskje vennene dine og de i familien vil sette pris på at du forteller dem mer om dette. 

Det høres ut som du savner kontakten med søsknene dine. Kan du kanskje prøve å ta opp igjen kontakten nå? Det kan hende at de også har savnet kontakten og vil bli glade for at du tar initiativ til det. 

Hvis du trenger noen å prate med, kan du også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Håper dette kan være til hjelp for deg. Lykke til!

 

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst