Hopp til hovedinnholdet

Er lei av livet mitt, hvordan kan jeg bli mindre trist?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ganske lei av livet mitt. Jeg liker ikke vennene mine, og har tatt mine tre nærmeste venner i å lyve for meg opptil flere ganger. Jeg bor på et ganske lite sted, det er ikke mulighet for meg å få nye venner siden alle har 'sine gjenger' her. Om nettene har jeg ekstremt vansker med å få sove, og om dagen er jeg ukonsentrert og jeg har ikke energi til å gjøre de tingene jeg vil. På ettermiddagen står jeg nesten ikke opp av senga. Jeg gruer meg alltid til skolen, og er alltid trist. Jeg liker ikke noen av fagene, men gjør det greit. Kontaktlærer sendte meg til h-søster som sendte meg til psykolog. Hun spurte ikke om så veldig mye, bare sa at jeg skulle snakke med h-søster en gang i uka. H-søster sier at jeg ikke er deprimert. Hun vet at jeg ikke har lyst til å leve lengere. Mamma og pappa vet at jeg ikke trives på skolen, men de vet ikke at jeg gråter hver kveld f. eks. Har hatt det sånn i 4 år. Prøver å tenke positivt, men er vanskelig. Hvordan kan jeg ikke være så trist?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det virker som du har mye å tenke på, at du strever med lite energi, søvn og at du føler du ikke kan stole på vennene dine. Det kan ikke være lett for deg nå. 

Det er veldig bra at du har gått til helsesøster for å få hjelp. Mange ungdommer synes det er vanskelig å oppsøke noen de kan prate med, men det er viktig å sette ord på vanskelige tanker og følelser. Du skriver ikke noe om du synes dette er til hjelp, men jeg håper du vil fortsette å snakke med helsesøster. Hvis du synes situasjonen din ikke blir bedre, bør du dette til helsesøster. Da kan dere finne ut av om du har behov for mer hjelp videre. 

En ting som kan være til hjelp når man er trist, er å gjøre noe man liker. Dette er ikke alltid så lett hvis man føler seg langt nede og har lite energi. Men hvis man kommer i aktivitet, kan det bedre humøret etterpå, og da klarer man også å bryte ut av og glemme negative tanker. Det kan være lurt å finne ut av hva du liker, og lag gjerne en liste over aktiviteter som du kan ha litt energi til og som du vet kan gi deg en god følelse. Det kan for eksempel være å se en film, høre på musikk som gjør deg glad, være litt i bevegelse eller finne på noe med en person man liker. 

Når man er mye trist og lei får man ofte negative tanker om seg selv og fremtiden, men man kan jobbe med å bli mindre plaget av dette. Det er ikke så lett og krever litt trening, men man kan forsøke å finne mer positive tanker. Det kan for eksempel være tanker om hva du får til og hva andre ville sagt for å støtte deg. Jeg legger ved noen artikler som kan ha nyttige tips til deg om dette. 

Det er ikke lett å kjenne på at man ikke stoler på vennene sine. Jeg vet ikke om du har tatt det opp med dem at du vet de har løyet for deg. Er dette noe dere kunne snakket om, slik at du kanskje etter hvert kunne bygget opp tilliten igjen? I den alderen du er i nå, vil man ofte bli kjent med andre ungdommer etter hvert, for eksempel når du starter på videregående. Da håper jeg du vil finne flere venner som du kan trives med og stole på. 

Lykke til!

Hilsen psykologen

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser