Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter psykisk og lurer på hvor all aggresjonen kommer fra.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år, som har slitt psykisk siden jeg var 8 år gammel. Akkurat nå er diagnosene mine depresjoner, angst og tvangstanker/tvangshandlinger. Men det jeg lurer på er: At jeg har følt meg utrolig sint og irritert for tiden. Sint på alle uten grunn. Sint på mamma og pappa som sender meg på skolen. At min lillesøster spør om en liten ting. Sint på alle i klassen, og læreren og alt. Og ikke minst, meg selv. At jeg ikke greier å gjennomføre ting jeg har satt meg et mål for. Jeg har hatt noe depresjon i 7 år nå, men aldri følt meg så sint og forbannet før. Jeg tror depresjonen min blir verre og verre, men greier på en eller annen måte å gjøre det bra på skolen (noe jeg ikke skjønner). Ingen i klassen min vet hva jeg sliter med, men de bryr seg ikke om meg og ignorer meg. Men hvor kommer all dette aggresjonen fra? Hilsen en fortvilet psykisk syk jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du har strevd en stund med depresjon, angst og tvangstanker. Det er tøft å streve med dette, så jeg tenker at det ikke kan være lett for deg.

Det er litt vanskelig å si med sikkerhet hva som gjør at du merker irritasjon og sinne. Det er tungt og slitsomt å ha det slik, og mange kan plages av bekymring og anger etter at de har blitt sinte. Det å streve psykisk kan også gjøre at man blir mer sliten og lettere irritert. Noen merker at der har mindre kontroll på sinnereaksjoner. Den irritasjonen du merker kan ha sammenheng med at du føler deg mer deprimert og fortvilet nå.  

Jeg vet ikke om du snakker med noen og får hjelp nå. Hvis du ikke gjør det, håper jeg du kan snakke med noen som kan hjelpe deg til å finne mer ut av dette og hvordan du kan få det bedre. Er det en voksen i familien du kan snakke mer med dette om? Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjonen for Ungdom der du bor.

Jeg legger ved noen artikler som kan ha nyttige tips til deg. Håper dette kan være til hjelp, lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert