Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min sliter med angst og depresjon.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hallo! Jeg er en gutt på 18 år som har vært sammen med kjæresten min i omtrent et år. Jeg synes vi har det kjempebra, har aldri krangla noe ordentlig og jeg føler at vi begge er åpne med hverandre. Men, hun sliter med angst og depresjon. Hun var åpen om dette tidlig så jeg har jo visst en stund hva jeg er "med på". Noen perioder er ganske slitsomme for henne. Og da igrunn også for meg. Jeg skulle jo selvsagt ønske at hun kunne bli "frisk", men skjønner jo at dette er noe hun, og så lenge hun vil ha meg, vi må leve med. Det er greit for meg. Jeg lurer rett og slett på hvilke tips og råd dere har til hvordan jeg skal oppføre meg i de tøffe periodene, hva hjelper hun best? tips til relevant lesestoff om tema tas også imot med et takk! Vi prater jo om dette oss i mellom såklart, men jeg håper en utenforstående tredjepart (dere) kan være til hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 18 år.
Så fint at du skriver til oss.

Du skriver at du har det kjempebra med kjæresten din, og det er jo flott. Forstår at kjæresten din i perioder sliter med angst og depresjon, og det påvirker selvsagt dere begge.

Hvordan du skal oppføre deg i de tøffe periodene finnes det ikke noe enkelt svar på. Det viktigste er kanskje at du kan være deg selv, men at du er forståelsesfull i forhold til at kjæresten din har det vanskelig i perioder, at du viser at du bryr deg. Hvis du i forholdet blir nødt til å oppføre deg på en spesiell måte vil det kanskje bli vanskelig for deg.

Overgangen fra ungdom til voksen er sårbar, og noen ungdommer sliter psykisk i en periode. 

Hva som hjelper en som sliter med angst og depresjon vil nok variere noe fra person til person. Det aller viktigste er at man får profesjonell hjelp, og riktig behandling. 

I tillegg til behandling er det en del ting som man vet de som står rundt den som sliter kan hjelpe med.

Søvn, mat og fysisk aktivitet, det å opprettholde en normal døgnrytme er viktig for alle, men blir enda viktigere for dem som sliter psykisk. I perioder hvor man sliter kan det være godt at noen passer på disse tingene. Kommunikasjon er viktig i alle forhold, men blir spesielt viktig for dere. Kanskje kan du gjennom samtale hjelpe kjæresten din å dele opp "problemene", det som oppleves vanskelig. Det å ha fokus på hva man får til er viktig. Ikke gi så mye råd, men gi innspill. Klarer man å være en god lytter vil også det være til hjelp.

Vi vet også at det kan være til hjelp å gjøre noe hver dag, eksempelvis gå en tur. 

Hvis man er to om å gjøre noe kan det bli litt lettere.

Jeg håper at kjæresten din får hjelp av fagfolk. Du kan jo ikke være din kjærestes behandler, men kan være til støtte.

Hvis kjæresten din får hjelp av psykolog, eller andre kan du kanskje være med på en samtale. Det kan gi dere anledning til å snakke sammen med en annen tilstede, og da kan dere jo snakke om hva du kan gjøre, hun kan si noe om sine behov, du kan si noe om dine.

Jeg tenker også at det kunne være fint for deg å snakke med noen om hvordan du har det. Helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom er steder man kan gå for en samtale. Fastlegen din kan du også kontakte.

Jeg legger ved noen artikler som sier noe om angst og depresjon, samt hvor man kan søke hjelp.

Ønsker deg lykke til.

 

Vennlig hilsen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser