Hopp til hovedinnholdet

Jeg er bekymret for kuttinga mi.

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg er bekymra for kuttinga mi....jeg starta med risping med nåler det gikk over til barberblad med et par kutt og så ble det flere kutt. så ble de større og større nå presser jeg barberbladet så hardt jeg klarer mens jeg kutter og da begynner jeg å silblø. men i går (24.februar) så ville jeg gjøre alt for å få vondt så jeg kutte lenge over det samme kuttet og det gjorde noe helt sjukelig vondt. men da det ikke sluttet å blø og det var veldig dypt og 1 cm bredt så ble jeg redd og veninna mi fikk meg til å si ifra. jeg sa ifra til søstra mi som sa ifra til pappa og jeg endte opp med å dra på sykehuset og sy, legen fortalte at jeg var 1-2mm ifra senene mine og da hadde jeg ødelagt armen min for alltid hvis jeg hadde kutta bare èn gang til.. jeg har en veldig tøff bakrunn og en hverdag som inneholder krangler hver dag og har gjort dumme ting osv....men er bekymra med tanke på at jeg endte med å sy

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som du har vært gjennom mye vanskelig og at du har hatt det veldig tungt i det siste. Jeg forstår at du var veldig fortvilet da dette skjedde og at det bekymrer deg nå. Det er bra du har skrevet til oss om det og at du ønsker hjelp til å få det bedre. Det var også veldig bra at du klarte å si fra til søsteren din etter at du hadde skadet deg, det er viktig å si fra til noen hvis man har det vondt og blir bekymret for seg selv.

Det er mange forskjellige grunner som kan ligge bak selvskading, men ofte kan det være en måte å takle en sterk følelsesmessig smerte på. Selvskading kan være vanskelig å forstå og snakke med andre om, og jeg tror mange er urolige for å fortelle andre om selvskadingen og at de har det vanskelig. Men vi vet også at det er viktig å snakke med en voksen hvis man strever med selvskading. Kanskje vil du ikke føle at det å snakke med noen om det hjelper deg der og da, men det gjør ofte at tunge og skumle tanker og følelser blir lettere å takle.

Jeg håper du kan dele hvordan du har det inni deg med noen, det tror jeg vil hjelpe deg. Er det noen voksne du kjenner som du stoler på og kan snakke med? Du kan også gå til rådgiver eller helsesøster på skolen din. En mulighet er også å gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog. Hvis du søker hjelp, kan dere finne mer ut av hva som kan gjøre hverdagen din bedre.

Hvis du trenger noen å snakke med, kan du også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger ved noen artikler som kan ha nyttig informasjon til deg. Håper dette kan være til hjelp, lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser