Hopp til hovedinnholdet

Venn med selvmordstanker

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har en kompis jeg er bekymret for. Grunnen til dette er at han har snakket om selvmord. Noe av bakgrunnen til dette er blant annet et nært familiemedlems død for en del år tilbake som han tok veldig tungt, men det kan godt være mer bak det. Jeg har snakket litt med han om det, men ikke skikkelig nok, føler jeg. Han vil ikke til psykolog, så mitt spørsmål er: Hva kan jeg si og gjøre for å hjelpe han?(settbort ifra å sende han til andre, hva kan JEG gjøre?)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

jente på 17 år. Takk for at du kontakter oss for å spørre hvordan du kan støtte en venn i krise. Du skriver at vennen din har snakket om selvmord. Du at vennen har mistet et nært familiemedlem som har gått inn på ham. Du lurer på om det kan være en grunn til at han har selvmordstanker. Du og skriver at vedkommende ikke ønsker å snakke med en psykolog om dette. Det som er fint er at han snakker med deg. Du spør om hva du kan gjøre for å hjelpe han. En måte kan være å si at du ser at han ikke har det bra. Du kan beskrive hva du ser. Du kan si at du ser at han forandret seg og at du gjerne vil hjelpe han. Du kan også spørre han direkte om han er deprimert og har selvmordstanker. Dersom han svarer ja kan du utforske hvor konkrete disse planene er. Har han prøvd noe, har han noen konkrete tanker om hvordan han skal gjøre det. Du kan også spørre om tidsperspektiv. Videre kan du spørre om hans begrunnelser for å dø og begrunnelser for å leve. Utforsk nettverket hans. Hvem snakker han med. Er det noen i familien hans som har kjennskap til tankene hans. Hvem er det i tilfelle? Om mulig prøv å få han til å gå med på at du kontakter en voksen som han har tillit til. Dersom han ikke ønsker å snakke med noen, kan du tilby deg å hjelpa ham til det. Det er viktig at du ikke blir sittende alene med et stort og tungt ansvar.  I mange kommuner tilbys et førstehjelpskurs i selvmordsforebyggende arbeid. Du kan se på denne videon for å få noen ideer hvordan du kan snakke med vennen din.

Ikke tenk på at du må gjøre det rette. Det viktige er at du hører på han. Det er heller ikke farlig å spørre direkte, det kan tvert imot være det som fører til at han ikke tar dette alvorlige skrittet. Håper dette var en liten hjelp. Ta gjerne kontakt igjen dersom du ikke synes dette var god nok hjelp.


Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser